Szarlotka jak podeszwa ale najpyszniejsza - Kuchnia KBW

Szarlotka jak podeszwa ale najpyszniejsza

Dzień dobry! Wypróbujcie i sami oceńcie. Moim zdaniem jest to mistrzowska szarlotka, która podbija wszystkie gałki oczne oraz żołądki. Jest szybka, więc wiele się nie orobisz i robi szał!

Składniki:

  • ciasto srasto: 150g mąki (może być pszenna, może być rodzaj orkiszowej, może być jaka chcesz do wypieku)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 żółtka małych jajek
  • 80g masła
  • składniki na jabłka w karmelu: 1 kg jabłek obranych i wydrążonych z wszystkich pestek srestek i ogonków (typ "reneta" jest super). Karmel: 100g cukru oraz 70-80g masła.

Co będziesz robić:

  1. Składniki na ciasto wybełtaj ze sobą porządnie fest. Zrób kuleczkę, włóż ją do czegoś i niech się schłodzi na 30 minut w lodówce.

  2. W tym czasie przygotuj jabłka, obierz je, wydrzyj te wszystkie ogonki i pestki.

  3. Pociachaj jabłka w cienkie talarki na mandolinie czy tam na czymś. Możesz dodatkowo wybełtać jabłka z odrobiną cynamonu.

  4. Zrób karmel. Rozpuść cukier na suchej patelni, bełtaj żeby się nie sfajczył. Jak się roztopi to dodaj masło i wymieszaj to wszystko.

  5. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (całą, czyli razem dno i boki). Na spód wyłóż karmel, w miarę równomiernie (możesz punktowo rzucać jego kleksy).

  6. Na ten karmel wyłóż jabłka. Równomiernie rozprowadź.

  7. Nastaw piekarnik na 180stC. Góra- dół

  8. Wyjmij ciasto z lodówki, niech troszkę złapie temperaturę pokojową i następnie je wywałkuj na okrąg o średnicy tortownicy (nic się nie martw jak się ciasto będzie łamać, posklejaj i bedzie. Ono i tak finalnie poleci na spód i nikt je oczami nie będzie widział).

  9. Ciasto połóż na jabłka i jeszcze podziurkuj je delikatnie widelcem.

  10. Piecz około 25 minut.

  11. Jak już szarlotka się upiecze, odczekaj chwilunie, aby temp spadła i później przygotuj dwa talerze. Jeden daj na spód formy sylikonowej , drugi na wierzch formy. Zwinnie, szybkim ruchem przekręć ciasto srasto do góry nogami. I później znowu odczekaj chwilunie żeby się przeżarła. Jest smaczna jak chwile odstoi.

     

  12. Wygląda jak podeszwa ale smakuje jak milion dolarów !

     

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy