Sernik z wiaderka. Przepyszny, delikatny, rozpływa się w gardle.
Dzień dobry!
W końcu ogarnęłam sernik mojej teściowej. Wykorzystałam parę wodną do pieczenia i sernik się nie sfajczył. Jest mokry, przepyszny, delikatny, rozpływa się w gardle.
Zachęcam do wypróbowania przepisu i jestem pewna, że jeżeli zrobisz tak jak opisałam to nikt mi tyłka nie obmyje, bo jest pyszny!
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- 1 kg sera w wiaderku (może być piątnica)
- 250g sera mascarpone
- 5 całych jaj (takie wielkości M)
- 80g masła
- 2 łyżki kaszy manny (grysiku)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z 1 małej cytryny
- 150-200g cukru
- łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
Co będziesz robić:
-
Przygotuj formę, wyłóż ją papierem, natłuść. Użyłam okrągłej formy o średnicy 26cm. Nastaw piekarnik na 140stC, opcja góra-dół.
-
Jajka utrzyj wraz z cukrem. Tak na gładką masę aż będą białe jak pierzyna.
-
Masło roztop i niech się schłodzi.
-
Później mieszej składniki tak partiami, a nie jebut wszystko na raz.
-
Ser z wiaderka wymieszej, dodaj mascarpone, wymieszej.
-
Do sera daj kasze, mąkę, cytrynę, masło. Wymieszej.
-
Dodawaj wybełtane jaja i na małych obrotach mieszej (tak nie długo).
-
-
I teraz Halina skup się! Bo jest very ważna sprawa w tym momencie, jeżeli tak upieczesz sernik to jest szansa, że będziesz z niego zadowolona.
-
Na dno piekarnika włóż głęboką blachę do pieczenia i wlej do niej 1,5L wrzątku. Na środek piekarnika włóż kratkę i na niej będziesz piekła sernik.
-
Piecz ten sernik w 140StC przez 90minut! Chyba, że Ci fajczy piekarnik, to sprawdzaj tam aż środek się zetnie.
-
Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw jeszcze ten sernik na 30 minut.
-
Po tym czasie wyjmij ten sernik Halina i połóż go na stół w kuchni i zostaw go tak jeszcze na godzinę w formie.
-
No i po tym całym dniu możesz go zjeść.
-
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Zrobiłam, pycha!!!
Ale… trzeba sprawdzać, czy od spodujest upieczony, bo ta blacha z wodą, trochę izoluje od dolnej grzałki.
I ta ilość wszystkich składników, jest odpowiednia, na okrągłą tortownicę z odpinanym rantem.
Ja bylam chytra i zrobilam w prostokątnej blaszce i mam teraz sernik na dwa palce 🤣🤣🤣
Ja upiekłam w tortownicy 😏 Niestety temperatura chyba za niska 140 stopni?.Nie poddam się jednak upiekę na przyszłą niedzielę 😍