Sernik z wiaderka. Przepyszny, delikatny, rozpływa się w gardle. - Kuchnia KBW

Sernik z wiaderka. Przepyszny, delikatny, rozpływa się w gardle.

Dzień dobry!

W końcu ogarnęłam sernik mojej teściowej. Wykorzystałam parę wodną do pieczenia i sernik się nie sfajczył. Jest mokry, przepyszny, delikatny, rozpływa się w gardle.

Zachęcam do wypróbowania przepisu i jestem pewna, że jeżeli zrobisz tak jak opisałam to nikt mi tyłka nie obmyje, bo jest pyszny!

Składniki:

  • 1 kg sera w wiaderku (może być piątnica)
  • 250g sera mascarpone
  • 5 całych jaj (takie wielkości M)
  • 80g masła
  • 2 łyżki kaszy manny (grysiku)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z 1 małej cytryny
  • 150-200g cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru wanilinowego

Co będziesz robić:

  1. Przygotuj formę, wyłóż ją papierem, natłuść. Użyłam okrągłej formy o średnicy 26cm. Nastaw piekarnik na 140stC, opcja góra-dół.

  2. Jajka utrzyj wraz z cukrem. Tak na gładką masę aż będą białe jak pierzyna.

  3. Masło roztop i niech się schłodzi.

  4. Później mieszej składniki tak partiami, a nie jebut wszystko na raz.

  5. Ser z wiaderka wymieszej, dodaj mascarpone, wymieszej.

  6. Do sera daj kasze, mąkę, cytrynę, masło. Wymieszej.

  7. Dodawaj wybełtane jaja i na małych obrotach mieszej (tak nie długo).

  8. Wlej masę do formy.

  9. I teraz Halina skup się! Bo jest very ważna sprawa w tym momencie, jeżeli tak upieczesz sernik to jest szansa, że będziesz z niego zadowolona.

  10. Na dno piekarnika włóż głęboką blachę do pieczenia i wlej do niej 1,5L wrzątku. Na środek piekarnika włóż kratkę i na niej będziesz piekła sernik.

  11. Piecz ten sernik w 140StC przez 90minut! Chyba, że Ci fajczy piekarnik, to sprawdzaj tam aż środek się zetnie.

  12. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw jeszcze ten sernik na 30 minut.

  13. Po tym czasie wyjmij ten sernik Halina i połóż go na stół w kuchni i zostaw go tak jeszcze na godzinę w formie.

  14. No i po tym całym dniu możesz go zjeść.

  15. Dziękuję do widzenia!

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

2 thoughts on “Sernik z wiaderka. Przepyszny, delikatny, rozpływa się w gardle.

  1. Zrobiłam, pycha!!!
    Ale… trzeba sprawdzać, czy od spodujest upieczony, bo ta blacha z wodą, trochę izoluje od dolnej grzałki.
    I ta ilość wszystkich składników, jest odpowiednia, na okrągłą tortownicę z odpinanym rantem.
    Ja bylam chytra i zrobilam w prostokątnej blaszce i mam teraz sernik na dwa palce 🤣🤣🤣

    • Ja upiekłam w tortownicy 😏 Niestety temperatura chyba za niska 140 stopni?.Nie poddam się jednak upiekę na przyszłą niedzielę 😍

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy