Proziaki (oo) - Kuchnia KBW

Proziaki (oo)

Proziaczki, spora część z Was pamięta je z rodzinnego domu lub z wakacji spędzonych u ukochanej babci. Często pojawiają się na wiejkim stole weselnym, ale musze przyznać, że smakiem bardzo odbiegają od tych z tego przepisu.

Śmiało! Częstuj swój dom smakiem proziaków. Istne szaleństwo w przewodzie pokarmowym połączone ze śliną.

Składniki:

  • czego potrzebujesz oprócz świętego spokoju?:
  • 500g mąki
  • 1 jajko od Halinosławy
  • 350ml kefiru (kefiru! a nie lury z cukrem z pseudo owockami)
  • 170g białego sera
  • 2 małe łyżeczki soli
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki sody

Co będziesz robić:

  1. Przystępując do przepisu warto być uspokojonym i mieć pozytywne nastawienie do otaczającej nas społeczności, wtedy proziaki będą smakować. Bo jak zaczniesz je robić na wcurwie to stwierdzisz, że głupi jest ten przepis.

  2. Wszystkie składniki wybełtaj. Może się okazać, że ciasto będzie potrzebowało jeszcze mąki, także ją dodaj i się nie krępuj. Ciasto ma być pulchne ale ma się odklejać od paznokci.

  3. Gotowe ciasto rozwałkuj na duży placek o grubości około 1-1,5cm. Weź do ręki szklanki i wykrawaj z ciasta okręgi.

  4. Nastaw patelnię na małym gazie, niech się rozgrzeje.

  5. WAŻNE! Uwaga od autorki! Nastaw palnik na małą moc, jeżeli nastawisz na dużą moc to proziaki się sfajczą z wierzchu a w środku będą surowe. Żeby mi żadna tyłka nie obmywała!

  6. Piecz proziaczki na suchej patelni, na MAŁYM ogniu po chwili, dosłownie kilka minutek na każdej ze stron.

  7. Zwieńczeniem cudownego smaku proziaczków jest masło czosnkowe. Wybełtaj masło z czosnkiem i np z oregano i suszoną szałwią i później jak Ci się chce to smaruj gotowe proziaki takim masełem.

  8. Beje czy nie beje???

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

8 thoughts on “Proziaki (oo)

  1. Kasia te proziaki są FENOMENALNE!! Dzięki za przepis :* Ja przekrawam, dodaję jeszcze masełko czosnkowe, łososia, żółty serek, pomidorka iiii… palce lizać 😉

  2. A w jakim celu dodaje sie biały ser?
    No ja juz robilam proziaki ooo 😉z takiego przepisu
    • 500 gramów mąki pszennej
    • sól (1 płaska łyżeczka )
    • soda oczyszczona (1 płaska łyżeczka) • 1 duże jajko
    • 1szkl. maślanki, kefiru lub zsiad mleka (szklanka o pojemności 250 ml).
    • 1/2 łyżeczki cukru.
    Czasami nie chca wyrosnąć ale i tak sa pyszne😁

    • hej Kasia, w naszych terenach do prozioków dodajemy ser. Oczywiście nie jest to konieczne, ponieważ na każdym terenie mają one swoją inną historię, dodają do nich kefir, maślanka, zsiadłe mleko, śmietane, jaja lub bez, cukier lub bez, mak lub bez, smażą też gdzie niegdzie na oleju. Ser natomiast
      zmienia odrobinę ich konsystencję, osłabiając działanie glutenu. Po upieczeniu w cieście nie tworzą się duże puste oczka i pozostaje ono nieco bardziej wilgotne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy