PIERNIK STAROPOLSKI- czyli must have w Twoim domu na święta. Rób Halina!
Szanowni Państwo dzień dobry!
Przepisem nikogo nie zaskoczę. Jest on chyba jednym z najsłynniejszych krążących w sieci Bowiem prawie każdy bazuje na wiedzy i doświadczeniu XIX wiecznej blogerki, pani Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
Nastawiamy ciasto na PIERNIK STAROPOLSKI (nie na pierniczki, to jest inna konsystencja, chociaż dziewczyny pisały, że robią z tego ciasta pierniczki i wychodzą rewelacyjne. Chyba się skuszę w tym roku)
Uprzedzam wszystkich, którzy mają jakieś dziwne histeriady, że już święta wprowadzam. Piernik musi sobie poleżakować kilka tygodni i on nie SPLEŚNIEJE. Trzeba się mocno wysilić żeby on spleśniał.
Do tego ciasta zawsze stosuję domową przyprawę do piernika i znajdziesz na nią przepis ło TU
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- 1 kg mąki (ja użyłam pszennej 550)
- 500g miodu (trzeba się szarpnąć i użyć prawdziwego miodu)
- 250g masła (można zamienić na smalec, kiedyś jego używano)
- 3 łyżeczki sody (to ma być soda nie proszek do pieczenia, inaczej ciasto rośnie)
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru (u mojej szklanki bez zmian, nadal poj.250ml)
- pół szklanki mleka
- 2 szczypty soli
- ok. 2 łyżki domowej przyprawy do piernika (dodawaj powoli przyprawę i dozuj intensywność według własnych preferencji)
Co będziesz robić:
-
Rozpuść masło z cukrem i miodem. Wszystkie składniki mają się połączyć a masa ma aż bulgotać. Jak już pobulgota to wyłącz gaz.
-
Przesiej 1 kg mąki. Wlej do mąki rozgrzaną masę, tym sposobem „zaparz” mąkę (zaparzanie głównie stosuje się w technologii spożywczej m.in aby: zwiększyć objętość, opóźnić proces twardnienia produktu finalnego). Lekko wystudź i wyrób ciasto.
-
Mleko wybełtaj z sodą, dodaj do ciasta, dodaj też sól oraz domową przyprawę.
-
-
Później dodaj jaja i zagnieć ciasto na gładką konsystencję.
-
Ciasto gotowe! Nie bójcie się ono nie ma być takie jak na pierniczki, ma mieć lżejszą konsystencję.
-
Ciasto daj do glinianego naczynia lub szklanego lub ceramicznego. Przykryj ściereczką i zwiąż.
-
Pozostaw w lodówce lub na strychu lub w innych chłodnym ciemnym miejscu. Ono nabierze twardości. Niech sobie poleżakuje 4-8 tygodni (najpóźniej możesz nastawić takie ciasto do 6 grudnia).
-
Około tygodnia przed świętami wstawię przepis na część drugą, czyli upieczenia ciasta. Mniej więcej będzie wyglądało to tak:
wyciągnę ciasto z chłodnego miejsca, pozostawie w kuchni na kilka godzin, aby nabrało ciepła. Następnie podzielę ciasto na 3 części, każdą wywałkuję i położe na formę do pieczenia (moja ma wymiar 36x21cm). Każdy blat będę piekła dosyć krótko, około 17 minut w 170stC. Później przełożę upieczone blaty, domową konfiturą ze śliwek. Przekroję ciasto wzdłuż na pół (tak, aby uzyskać dwa długie pasy ciasta piernikowego), obleje je czekoladą i posypie orzechami.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Witam serdecznie wszystkich☺️
Z przepisu korzystam drugi rok z rzędu, ciasto zostało zrobione i wstawione do lodówki aby sobie poleżakowało kilka tygodni.
Rok temu wyszło przepyszne, już się cieszę na tegoroczne Święta 🎄💚
Hej Kasiu…Gorąco pozdrawiam bo coś mi się wydaje,że mam w Tobie bratnią duszę…Dzieli nas ho,ho pół wieku… Lubię gotować,piec,zbierać przepisy karmić Rodzinę i Gości…Moje Dzieci są dorosłe i mam od nich pięcioro wnuków…Mam córkę i dwóch synów..Jak patrzę na Ciebie I Twojąradość życia,to się cieszę,że są ludzie na świecie,co kochają swoich a Bóg błogosławi..Ściskam mocno i dzięki za przepisy…
Kasiu, jesteś bardzo ekspresyjna, co w tym , internetowym przypadku, uważam za zaletę. Jak komuś nie pasi, to: po pierwsze primo nie ogląda, po drugie primo ogląda na raty, aż w w końcu ogląda i nawet wykonuje. Nomenklaturakra wyliczania wzięta wprost z ukochanej autorki kryminałów, nieodżałowanej Joanny Chmielewskiej.❤️ Nabożeństwo do garów też od Mistrzyni wzięte. No, ale skoro strych zimny i wielki, to pasuje ciasto na piernik nastawić😀
Hej witam,!🥰Oglądam Cię często chociaż posiadam 60 na karku to korzystam z Twoich potraw.Trzymaj się z rodzinką🤩🤩🤩🤩🤩🤩