Domowe bułki kajzerki. Jak Ci się chce to zrób. - Kuchnia KBW

Domowe bułki kajzerki. Jak Ci się chce to zrób.

Witajcie Rodaczki.

Nawet pragnę podzielić się przepisem na domowe kajzerki srerki. Przepis ten otrzymałam od chefa Łukasza Ochaba i pod jego czujnym okiem uczyłam się piekarnictwa.

Opisałam co i jak, natomiast najważniejsza kwestionalność to formowanie tych kajzerek, dlatego proces ich lepienia znajduje się na filmiku.

Róbta chociaż raz te kajzery, smakują naprawdę cudnie.

Kłaniam się po pas.

 

Składniki:

  • 400g mąki pszennej typ 500, 550 lub 650 (ja użyłam typu 450 i jeszcze żyje, także śmiało)
  • 5g cukru
  • 15g letniego masła z maselniczki
  • 15g drożdży świeżych lub 7g suchych
  • 8g soli
  • 50g mleka
  • 10g słodu jęczmiennego lub żytniego (ja nie dałam bo nie miałam)
  • 190g wody takiej o temperaturze 23stC, czyli taka słabo ciepła

Co będziesz robić:

  1. Drożdże rozpuść w mleku i dodaj do nich cukier i dodaj do nich wodę i weź to wybełtaj.

  2. Teraz do tej wybełtanki dodaj reszte, czyli: mąkę, masło, sól i jak masz ten słód to też.

  3. Wyrabiaj ciasto przez około 8 minet. Pamiętaj Halina, że może się wydarza taka okoliczność: im wyższy nr mąki, tym trza dać trochę więcej wody. Ale to kontroluj. W każdym bądź razie ciasto nie ma być takie twarde fest napchane mąką, ma być lepkie, ale nie aż tak lepkie że trzeba je zdzierać nożem z dłoni.

     

  4. To żeśmy się chyba dogadały.

  5. Wyrobione ciasto odstaw na 15 minet i przykryj ściereczką.

  6. Strzel se kawke.

  7. Teraz wydrzyj to ciasto i podziel je na 8-9 równych kawałków.

  8. Wyrób kulki z tych kawałków i odstaw je na kolejne 15 minet do wyrośnięcia.

  9. Teraz z każdej kulki uformuj kajzerkę. Nie martw się Halinka, nie zostawie Cię z tym wszystkim samą. Nagrany filmik z formowaniem kajzerki znajduje się na początku wpisu.

    Pamiętaj o tym, żeby nie bać się mąki. Podczas wyrabiania kajzerek podsypuj tak dosyć tej mąki.

  10. Wyrobione kajzerki kładź do góry nogami, przykryj je ścierą i odstaw na 40 min do wyrośnięcia.

  11. Nastaw piekarnik na 220stC góra-dół. Chyba, że Ci fajczy, to na mniej.

  12. Na najniższe piętro piekarnika włóż jakiś garnek z wodą, po to, aby wytworzyć sprzyjającą atmosferyczność dla tych bułek.

  13. Piecz kajzerki jakieś takieś 15-20 min.

  14. Jak już zdążyliśmy wszyscy zauważyć z podanych proporcji wyjdzie 8-9 sztuk kajzerek.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

3 thoughts on “Domowe bułki kajzerki. Jak Ci się chce to zrób.

  1. Nie chce mi się, ale przepis zachęcający wiec jak się zbiorę żeby kupić mąkę, to spróbuje zrobić! Przepis napisany prosto dzięki !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy