Domowa przyprawa do piernika/ przyprawa korzenna
Zachęcam, aby zrobić se chociaż raz w życiu domową przyprawę do piernika/ pierników lub do wszystkiego co lubi korzenne klimaty. Wiele się nie orobisz a będziesz dumna całe święta, że to Twoje a nie kupne.
Osobistycznie co roku robię take przyprawe do piernika staropolskiego oraz do pierniczków.
P.S nie polecam mielić w młynku do kawy całych lasek cynamonu, bo po porostu rozwalą młynek, może się spalić silniczek. Lepiej użyć suszonej przyprawy.
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- Przyprawy w wersji SPROSZKOWANEJ: CYNAMON to jest podstawa, dałam go około 40g. Reguluje nim ostrość przyprawy. SUSZONY IMBIR 10g. GAŁKA MUSZKATOŁOWA 4 g. KARDAMON 3g
- Przyprawy w ZIARNACH: 2g ziela angielskiego, 2g ziarna kolendry, 1 g pieprzu, 4 g goździków. Jeśli nie chce Ci się mielić kup już zmielone i heja.
- młynek do kawy lub moździerz
Co będziesz robić:
-
ZIARNA zmiel w młynku do kawy lub ubij w moździerzu.
-
Później, jak już wszystko będzie miało konsystencję sypką, porządnie wybełtaj całość, czyli zmielone ziarna przypraw oraz sypkie przyprawy.
-
Masz już gotową intensywnie pachnącą domową przyprawę do piernika.
-
Oczywiście jeśli lubisz eksperymentatycyjnować w kuchni możesz se dodać jakiś anyż, jałowiec, suszoną skórkę z pomarańczy albo inne pierdololollo.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Witaj! oglądałam Twoje filmy na Fb, jesteś niesamowita! Ostatnio nie miałam bardzo czasu, dopiero teraz trafiłam na tę stronę. Chyba se zrobie take przyprawe i upieke piernik, bo mnie zainspirowałaś . Ale jeszcze nie wiem, bo jestem leniwa i wole gotowce. Ale póki co mam to w planie. Pozdrawiam Ciebie i Twoją rodzinę i Twoje Bąble. Jakie już są duże!