Składniki:
- 100g masła
- 130g GOOD SŁÓJ® pełen pasty arachidowej - kawa i wanilia
- 50g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1/3 małej łyczeczki sody oczyszczonej
- 1/5 płaskiej małej łyżczeczki proszku do pieczenia
- około 150g - 170g mąki
- 50g gorzkiej czekolady
Tymek woła z drugiego pokoju, a po chwili ma pod pachą małą towarzyszkę Ritkę. I tak oboje marudzą, żeby coś upichcić, w sumie to sama z chęcią zjadłabym ciasteczka. W szafce masło orzechowe… Czemu nie? Tym bardziej, że ten przepis na kruche ciasteczka jest szybki i prosty w wykonaniu.
Prędko założyłam czerwony fartuszek, przygotowałam kilka składników, poblendowałam chwilę i siup do piekarnika. A smak ciasteczek? Jak z najlepszej paryskiej cukierni.
Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
Do miski dodaj GOOD SŁÓJ® pełen pasty arachidowej – słony karmel, masło oraz cukier, blenduj przez około 4 minuty.
Dodaj jajko, blenduj przez chwilę.
Dodaj sodę, proszek oraz mąkę. Składniki ponownie dokładnie zblenduj.
Połącz masę z czekoladą za pomocą szpatułki.
Z gotowego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
Kulki układaj na blaszce do pieczenia zachowując kilkucentymetrowe odstępy.
Piecz około 15 minut.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Robiłam je na chrzciny córeczki jako słodka przekąska do kawy oprócz tortu jak pokazywałaś na kanale na FB 😁 każdy się zajadał! Teraz mi przypomniałaś o nich, muszę powtórzyć 🤤