Sos do sałatek, który nie spleśnieje po dwóch dniach
Nie jestem taka fenomenolodżi żeby wymyśleć taki sos… ale mam go z przepisu od pani Magdy G.- najsłynniejszej królowej strzelających talerzy. Zapisujta przepisa bo naprawdę WARTO! Dodaje go do sałatek z rukolą, polewam nim kanapki z jajkami ugotowanymi na miękko, no to jest żyćko w mojej lodówce. Możesz go zrobić i szczelnie trzymać w lodówce przez 2 tygodnie i nic nie spleśnieje! Podane proporcje są na małą ilość, możesz podwoić lub potroić wszystko, bo gwarantuje Ci, że jak posmakujesz to posmakujesz a jak nie posmakujesz to nie.
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- 3 łyżki oleju (ewentualnie może być oliwa ale pamiętaj o tym, że oliwa może spowodować gorzki smak sosu)
- 1 łyżka octu winnego/ jabłkowego (osobistycznie bardziej preferuje winny)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, bazylia, troszkę tymianku (to wszystko według swojej uznaniowości)
Co będziesz robić:
-
Proszę ja Ciebie, to wszystko pasuje porządnie blenderem wybełtać.
-
I tutaj pragnie mi się nadmienić, że w tym procesie bardzo ważna jest emulgacja, napowietrzanie oleju. Chodzi o to, że trzeba very fest szybko blandować (lub jeśli lecisz ręcznie to mega szybko mieszać). Dzięki temu sos będzie gęsty i pyszny. A jeżeli raz se zamieszasz, raz gdzieś pójdziesz na kawe, później sobie przypomnisz żeby pranie nastawić a później zamieszasz znowu chwile, to ten sos będzie taka siura wodna a nie gęsta podwalina.
-
No to tyle. Trzeba to jeść z sałatkami, lub z kanapkami albo innym pierdolollo.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Trwają przygotowania do świąt. Postanowiłam zrobić Kasi sos do sałatki, i tak się rozmachalam, że go 2 razy zrobiłam… Raz koło południa, wylądował w lodówce aby do świąt dotrwał, a pod wieczór, zapominając że już go mam, zrobiłam po raz drugi. W międzyczasie był makowiec, barszcz i wiele innych potraw przygotowywanych, więc mogło się człowiekowi pomylić 😅. Pomyślałam, że baaardzo dobrze, nie muszę się martwić że gościom zabraknie. Dzięki Kasiu.Suoer przepis 🤩🥰
Pani Kasiu, a czy musi być ocet winny czy można go czymś zastąpić, np. sokiem z cytryny? Jeśli tak to w jakiej ilości? Z reguły nie używam tegoż składnika w kuchni, bo nie bardzo wiem do czego, a nie lubię kupować czegoś, czego zużyję 2% i potem mnie to stoi 😉 Dziękuję za wskazówkę 🙂
Ja robiłam z sokiem z cytryny właśnie. Polecam i pozdrawiam 🙂
Zrobiłam dziś do obiadu. BOMBA, nie jadłam tak pysznego sosu chociaż z przepisu wychodzi mała porcja. Trzeba robić minimum z potrójnej jeśli ma zostać na następny raz 😉
Tak dokładnie, muszę dopisać to info! <3
Idealny sos! ,cudowny smak,! konsystencja 👌
Katarzyno,bardzo lubię Cię słychać , oglądać,czytać Twoje przepisy kulinarne:)
i je serwować!
Brawo TY 👏
Pozdrawiam serdecznie:)
Sztos Kasiu ten sosik. U mnie został skomponowany z sałatką: mix sałat, ogórek, papryka, pomidory koktajlove 😉 i łosoś wędzony. Do tego bagietka i super kolacja. Dziękuję Kochana za przepis.
Witam serdecznie
a jaką musztardę najlepiej dodać?
jeśli lubisz ostrzejsze smaki to polecam dijon
Uwielbiam Cię Kobieto. Kasiu Twoje przepisy można czytać jako odstresowanie po ciężkim dniu. Jesteś niesamowita. Pamiętaj, że oprócz gotowania dajesz nam dużo więcej. Buziaki
Jeśli komuś mogę sprawić uśmiech na twarzy to się bardzo cieszę!! buziaki <3
Wydaje mi się, że rozumuję co się tutaj wydarzą i nawet mnie się very podoba… tak, że ten… 😁😉
hahaha <3
witam pani Kasiu, uwielbiam Panią oglądać:) robi pani świetną robotę, każdy live na który wpadnę poprawia humor i chęć do działania:) super i czekam na więcej. pozdrawiam serdecznie
Też jestem Marta S., ale to nie ja pisałam ten komentarz🤣 pozdrawiam M. S.
Wobec tego pozdrawiam serdecznie Martę S.
Hahaha dziekuje Kasiu 🙂 bede musia wyprobowac 🙂 Ale sie usmialam lol 😂🤗
Co by lepiej się mieszało i łączyło, dał bym jeszcze żółtko kurzęcie, dobry emulgator! I od sie, łyżeczkę kaparów do smaku, ale to już niekoniecznie. Dzieki za pomysł, pozdrawiam
Z żółtkiem trzeba szybko zjeść. Chyba nie da rady 2 tyg🤔
Dziękuję Pani za ten komentarz! Całuje rączki!
Ten sos wygrywa wszystko! Pasuje do każdej sałatki! Mam w lodówce i wogole się nie psuje 😮 albo tak często go zjadam bo garść zieleniny + sprzątanie lodówki + ten sos to pyszne drugie śniadanie w 3 minuty 🤩 dziękuje za te smaki ❤️
Sosik wspanialy. Dzięki Kasiu 😁
pozdrowionka 😀
Sosik wspaniałe komponuje się z różnymi sałatkami. Dziękuję Kasiu 😁
Tak, on pasuje do wieeelu dań 🙂 cieszę się, że smakuje 🙂
Genialny sos, trochę go zmodyfikowałam ( nie miałam Bazyli i dodałam natkę pietruszki)
Super! 😀