3 sałatki- brzuszek gładki - Kuchnia KBW

3 sałatki- brzuszek gładki

Lecimy z sałatkami. Kilka składników, które wzajemnie się przewijają pomiędzy sałatkami i ten jeden, jedyny SOS  . Gwarantuje Ci, że się wiele nie orobisz a smak zadziwi każde ściany jelita cienkiego! Zachęcam jak zwykle do skosztowania i przeanalizowania w swoim układzie trawiennym.

Składniki:

  • Sałatka 1: rukola, boczek, jaja, pomidorki koktajlowe, sos
  • Sałatka 2: rukola, gruszka, gorgonzola, żurawina, ocet jabłkowy, sos
  • Carpaccio: rukola, buraczki pieczone, ser kozi (lub coś jak feta), oliwa, pieprz, orzechy lub słonecznik
  • I tyle.

Co będziesz robić:

  1. Sałatka 1.

    Umyj rukole, wyciągnij z niej ślimaki i błoto. Cieniutko pokrojony boczek (możesz już taki kupić hermetycznie zapakowany), pokrój ten boczek jeszcze na mniejsze kawałki, wyłóż je na blaszce do pieczenia i piecz w 180stC przez chwilę. Jajka ugotuj na twardo a później pokrój na ćwiartki. Pomidorki umyj przekrój na pół. Wyłóż rukolę, na to daj jajka, na to upieczone kawałki boczku, porozrzucaj pomidorki i wszystko polej słynnym SOSEM  i tyle prońcie Państwa!

  2. Sałatka 2.

    Gruszkę obierz, przekrój na pół, wydrzyj środek z pestkami. W małym garczku zagotuj wodę, dodaj łyżkę octu i możesz dodać łyżeczkę cukru. Gotuj w tym tą gruszkę przez jakieś 10 minut, ale nie długo żeby się nie rozbabrała. Później ostudź gruszkę sruszkę i ją pociachaj na paski. Wyłóż rukolę na jakimś czymś tam, dodaj pociachaną gruszkę, dodaj rozkruszoną gorgonzolę, sypnij żurawinką i polej to wszystko tak treściwie słynnym SOSEM . I tyle!

  3. Carpaccio z buraków.

    Małe buraki umyj z błota i osusz. Nie obieraj ich. Każdy burak zawiń w folię aluminiową spożywczą (częścią matową na zewnątrz a tą świecącą wewnątrz). W wersji bez folii, wyłóż buraki do naczynia żaroodpornego z przykryciem, wlej troszkę wody na spód. Buraki zapiekaj około 1 godzinę 20 minut, w 170stC na trybie góra-dół. Takie buraczki używam nie tylko do carpaccio. Ciacham je do kanapek, do obiadu, do domowych hamburgerów. No kuźwa do wszystkiego.

    Jak już się te buraczki upieką to biorę ze dwa i je obiorę ze skórki, a resztę ochładzam i wstawiam do lodówki (postoją z 1,5 tygodnia). Te moje dwa kroję w bardzo cienkie plastry (można na mandolinie, można nożem, można inaczej), rozkładam je na talerzu, na to daje ser kozi, na to rukolę. To wszystko skrapiam oliwą, troszkę sokiem z cytryny, mocno pieprzę (te carpaccio) i posypuje słonecznikiem. Nawet zjadliwe, można jeść! Do tego trzasnąć grzanki i heja!

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

2 thoughts on “3 sałatki- brzuszek gładki

  1. Odnośnie sałatki drugiej: czy gruszka może być marynowana?? Wydaje mnie się, że chyba może skoro ma być gotowana w wodzie z octem…

  2. Ta gruszkowa sprawdza się na każdą okazję, robię odkąd pokazałaś na kanale na FB, ani razu nie zawiodła 🥰

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy