Składniki:
- a tak z 5 gruszek
- placki tortilli
- ciasto francuskie (1 opakowanie)
- 1 opakowanie rukoli
- ser gorgonzola
- suszone pomidory w zalewie
- serek typu ricotta albo mascarpone
- żurawina
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
Kup sobie kilka gruszek, podaj je z rukolą i innymi pierdoletami a gwarantuje Ci, że się nie orobisz a wyczarujesz fajne dania na stół. Tylko kilka składników i możecie siedzieć przy stole do rana. Ilość gruszek zależy w sensie od tego, ile osób będzie jadło (czasem je dwie a czasem sześć).
Kwadraty z ciasta francuskiego.
Potnij ciasto francuskie na kilka kwadratów. Brzegi zegnij i sklej palcem wskazującym. Środek kwadratu wysmaruj tym mascarpone albo ricottą. Na to daj pokrojoną w paski gruszkę. Na to daj trochę sera gorgonzoli. Brzegi ciasta wysmaruj jakimś jajkiem. Piecz w 200stC, aż się upiecze.
Po upieczeniu posyp rukolą i polej słynnym sosem TUTAJ PRZEPIS i trzeba to zjeść.
Tortilla.
Posmaruj tortille jakimś serem typu almette czy coś. Na to połóż pokrojoną w paski gruszkę. Na to połóż pokrojone pomidory suszone, na to połóż czerwoną cebule pociachaną i to wszystko posyp treściwie rukolą. I jak Ci się chce to zwiń to w tortille. I później trzeba to pokroić na takie małe kawałki.
Połówki gruszki.
Możesz zrobić w dwóch wariantach. Albo surowe gruszki, albo gruszki podgotowane w wodzie z dodatkiem octu oraz cukru (gotować około 10 minet). To już zależy od Ciebie, jak lubisz w domu, czy na twardo czy na miękko. Gruszki trza przekroić w pół, wydrążyć to co może zajść między zęby i do środka dać gorgonzoli, posypać treściwie rukolą, obsypać jeszcze troszkę gorgonzolą i posypać jakimś słonecznikiem Na koniec zlać to słynnym sosem TUTAJ PRZEPIS
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.