Składniki:
- no tak z 2 duże bakłażany
- oliwki zielone
- pomidory świeże
- oliwa z oliwek
- różne sery do roztopienia
- pieprznij, solnij
- sos: passata (mała ilość), 3-4 ząbki czosnki, oregano, pieprznij, solnij
Dzień dobry.
Pragnę podzielić się tym przepisem ponieważ uważam, że bakłażany są dobre i warto je wkładać do gardła.
Pizzerinki z bakłażana mogą wydawać się takim głupim pomysłem, sugerując w mózgu, że dużo z nimi roboty. A tutaj nic bardziej mylnego! Robi się je szybko, nie trzeba mieć skomplikowanych składników, smakują wybornie jako przekąska albo może kolacja na ciepło, albo coś innego.
Zachęcam do ich zrobienia.
Do widzenia.
Bakłażany pokrój w plastry lub krążki o grubości ok 1cm. Posmaruj je bardzo cienko oliwą (lubią wsysać tłuszcz), solnij i zapiecz w piekarniku w 180stC przez 20 minutników, opcja góra-dół.
W tym czasie przygotuj sos. Ząbki czosnku pociachaj podsmaż je na patelni, dodaj passaty (tak około 1/3 szklanki- chyba, że będzie fest dużo tych bakłażanów robić). Solnij, pieprznij, dodaj oregano. Podgrzewając mieszej, mieszej Halinka.
Kiedy już będziemy te bakłażany będą gotowe to proszę posmarować je zrobionym sosem.
Bardzo proszę położyć na to pokrojone oliwki, pokrojone pomidory. Proszę na to wszystko wyłożyć sery jakie tam posiadasz.
Proszę to ponownie zapiec przez 5 minut, w 180stC w opcji termoobieg.
Pasuje to skonsumować.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Wszyscy kochają przepisy Super PYSZKA 🌷🌷🌷🌷