Pizza Toscana. Troche się orobisz ale zjadliwa jest fest. - Kuchnia KBW

Pizza Toscana. Troche się orobisz ale zjadliwa jest fest.

Często czasem ktoś pyta o przepis na ciasto na pizzę, no i ogólnie kuźwa na jake dobrą pizzę. Rok temu miałam przyjemność gotować wraz z Łukaszem Ochabem, chefem Coolinarium Atelier, tutaj macie linka do jego warsztatów https://coolinarium.pl/

Cała nasza rozmowa trwała niecałe 40minut, Chef pokazał wiele tajników pizzy toskańskiej, możesz obejrzeć lajva TUTAJ https://fb.watch/gcRxy-o3FY/

Powiem Ci, że trochę się orobisz, bo ciasto musi się chłodzić najlepiej przez całą noc. To lepiej przewidzieć kiedy będzie się miało ochotę na pizzę i przygotować ciasto dzień wcześniej.

I tutaj nie chodzi o to żeby mieć ten kamień do pizzy, czy nie mieć. Chodzi o to, aby wyczuć swój piekarnik i ja doskonale rozumuje, że nie każdy jest masterchefem i nie każdy wie na ile nastawiać piekarnik, ale myślę, że warto poobserwować swój piekarnik i obczaić go czy fajczy czy nie fajczy placków.

Osbistycznie zainwestowałam w kamień wulkaniczny i kiedy planujemy piec pizzę to od razu nastawiamy ciasto na chleb i np bułki. Kamień dosyć długo się nagrzewa ale za to bardzo szybko później można upiec kilka pizz na raz i później włożyć chleb lub inne srololollo.

 

W razie pytań jestem do predyspozycji.

Składniki:

  • Ciasto: 5g drożdży świeżych lub 7g drożdży suchych, 280ml letniej wody, 1/2 łyżeczki cukru, 500g mąki, mąka do podsypania (ile zbierze ciasto), 1/2 łyżki soli, 2 łyżki oliwy oraz oliwa do posmarowania blachy.
  • Sos: 1 puszka pomidorów w puszce (polecam mutti pokrojone pomidory), 1 łyżeczka suszonego czosnku, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka cukru, 2 szczypty soli, 2 łyżeczki suszonego oregano, 2 łyżeczki suszonej bazylii.
  • Dodatki: 300g sera mozzarella twardego (po ok. 100g na 1 pizzę), 1 kulka sera mozzarella, szynka parmeńska lub inna dojrzewająca, 3 garście rukoli, kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • dodatkowo: inne ulubione dodatki, możesz sobie dać na pizzę wszystkie pierdolety świata co tam lubisz

Co będziesz robić:

  1. W kubku rozczyń drożdże z cukrem i łyżeczką ciepłej wody, żeby  zastartowały.

  2. Do miski wlej letnią wodę, dodaj rozczyn, oliwę oraz sól. Wszystko razem wybełtaj.

  3. Dosypuj partiami przesianą mąkę, jednocześnie zarabiaj ciasto umytą ręką.  Ciasto wyrabiaj tak z 10-15 minutników, trochę się orobisz, ale mieszej Halina mieszej, aż otrzymasz gładką i elastyczną masę, która nie będzie kleić się do dłoni.

  4. Ciasto porcjuj i kulkuj, tzn formuj kule nadając im „meduzowaty” kształt. W naszym przypadku 1 kulka 260g= 30cm, 300g=32cm.

    Tutaj na tym lajvie pokazujemy jak to zrobić, odtwórz sobie filmik od 26minuty i tam Chef Łukasz Ochab pokazuje jak te meduze upaplać KLIKNIJ TU W LINK https://fb.watch/gcRxy-o3FY/

  5. Gotowe kulki ułóż na blachę wysmarowaną oliwą, przykryj folią spożywczą i odłóż do lodówki. UWAGA! Najlepsze ciasto na pizzę powinno być dobrze „wykulkowane” i „wyleżakowane” w chłodnym miejscu (w lodówce), od kilku do kilkunastu godzin. Ciasto nabiera wtedy plastyczności co ułatwia późniejsze formowanie placka.

  6. Przygotuj sos. Wszystkie składniki zblenduj, w razie potrzeby dopraw solą i cukrem. Ilość soli i cukru zależy od jakości, słodkości pomidorów w puszce. Osobistycznie polecam pomidory mutti.

  7. Porządnie schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki i formuj pizze. WAŻNE! Pizzę możesz formować różnymi technikami, np rozciągając ciasto rękami lub rolując za pomocą wałką. Grubość ciasta na powierzchni powinna być jednolita, z wyjątkiem rantów, które powinny być nieco grubsze. Uformowaną pizze ułóż na papierze do pieczenia czy na blaszce, dodaj sosm, ser i składniki.

    Od 48 minuty i 30 sekund Chef pokazuje na filmiku jak można formować pizze LINK DO FILMIKU TUTAJ https://fb.watch/gcRxy-o3FY/

  8. Jeden ze sposobów pieczenia.

    Na najniższej półce piekarnika połóż kamień szamotowy lub granitowy lub wulkaniczny. Piekarnik rozgrzej do 250-275stC czy po prostu na maksymalną moc piekarnika, funkcja „grzałka dół z termoobiegiem”.

    Rozgrzej porządnie kamień i włóż pizzę na niego, piecz tak z 7 minut (do zrumienienia się ciasta z góry i z dołu).

     

    Jeżeli nie posiadasz kamienia nie panikuj, ja dopiero tydzień temu kupiłam sobie kamień wulkaniczny. Nastaw piekarnik na 230stC góra-dół bez termoobiegu i piecz około 15-18 minut (aż ciasto się zarumieni).

     

    Możesz jeszcze pokombinować i nastawić piekarnik na 230stC z termoobiegiem z grzałką dół i piec aż do zarumienienia się ciasta.

     

    Ogólnie to Ci Halina powiem, że musisz wyczuć swój piekarnik. Nie jedna panna już mnie spieprzyła za to, że nie podaje ile czasu piecze się pizzę. Kuźwa! Najważniejsze jest żeby piekarnik miał wysoką temperaturę i był nagrzany fest, a opcje grzałki czy z termoobiegiem czy bez to trza sobie popróbować u siebie.

  9. Chef Łukasz Ochab piecze na kamieniach szamotowych, ja kupiłam wulkaniczny i jestem bardzo zadowolona. Kupiłam uszczerbiony bo był tańszy i heja!

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

KOMENTUJESZ: “Pizza Toscana. Troche się orobisz ale zjadliwa jest fest.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy