Paluchy Serowe jak za dawnych lat
Kłaniam się po pas. Przygotowałam dla Twojego żołądka takie oto paluchy serowe. Są bardzo dobre i uważam, że lajkoniki mogą się przy nich schować. Zastosować je możesz podczas kosnumpcjonizmu jakiejś zupy lub sałatek, lub po prostu zjadać przegryzając żuchwą.
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 100g masła
- 100g smalcu (wiem, dla wielu rzyg, ale nadaje chrupkości paluchom i wcale go nie czuć)
- 2 żółtka
- pół szklanki śmietany 18% (u mnie ze szklanką bez zmian, nadal przezroczysta i ma 250ml obj.)
- 50g drożdży świeżych
- sól
- starty żółty ser (osobistycznie polecam ser królewiecki szwajcar, przypadkiem go dałam na te paluchy i idealnie wspasował się do nich)
- 1 całe jajko do nasmarowania paluchów
Co będziesz robić:
-
Nastaw piekarnik na 170-180stC opcja termoobieg. UWAGA! jeśli termoobieg fajczy Ci potrawy to nie dawaj tej funkcji.
-
-
Drożdże wybełtaj ze śmietaną (nie martw się one ruszą)
-
No to jak już wszystko przygotowane to wybełtaj to wszystko, czyli te mąkę z solą, drożdże ze śmietką, masło, smalec, żółtka.
-
Zrób z tego jedno gładkie ciasto. UWAGA od autorki! Z wyrobionego ciasta trzeba natychmiast robić paluchy, bo ono jest z deka tłuste i z deka miękkie.
-
Trzeba wywałkować ciasto na grubość ok 5mm i powykrawać takie paluchy (możesz użyć radełka, możesz użyć noża albo innego pierdolollo)
-
Teraz Halina skup się! Wysmaruj paluchy wybełtanym jajkiem i posyp je startym żółtym zesrem.
-
Teraz powykładaj paluchy na blachę do pieczenia i piecz no tak proszę ja Ciebie a tak z 20 minet. Jak potrzeba będzie to krócej albo dłużej, musisz patrzeć gałkami ocznymi do swojego piekarnika.
-
Gotowe paluchy możesz wprowadzić od razu do swojego przewodu pokarmowego albo włożyć do szczelnego pojemnika i trzymać tam aż nie spleśnieją.
-
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Witam
Czym mogę zastąpić smalec?
Dziękuję za odpowiedź.
Ale te paluchy są pyszne, właśnie je zrobiłam z sezamem, serem i oregano. Są przepyszne.
Będę je robiła
Witam . Superpomysł będę robić. Prosty przepis A ile chrupania. Pozdrawiam serdecznie.
Super pomysł i super przepis .Dzisiaj już mam wszystko do zrobienia tych paluchów plus niesamowita ochota do schrupania ich🥰
Jesteś Kasiu wyjątkowo pozytywną osobą i nie zmieniaj się nigdy🥰Pozdrawiam serdecznie🍀☀️👍
pozdrowionka ślę z podkarpacia 🙂
Zaraz dziś zrobię. A smalec do kruchego ciasta od prawieków dodaje i to jest to. Więc i do paluchów dorzucę.
Dzięki Kasia, jesteś wielka 😘
buziaki!
Bardzo ciekawy pomysł muszę wypróbować prowadząca jest super
prowadząca bardzo dziękuje! 🙂
Cudne są!! Kasienko, nigdy nie robiłam nic ze smalcem, stąd pytanie: ma być roztopiony czy po prostu w temperaturze pokojowej??? Buziaaaaaki również z Podkarpacia 🙂
Super muszę zrobić
Super paluchy,napewno zrobię uwielbiam Cię oglądać jak tylko czas mi na to pozwoli.Super przepisy proste,a przede wszystkim smaczne,pozdrawiam bardzo serdecznie.
pozdrowionka ślę z podkarpacia 🙂
Super paluchy,napewno zrobię uwielbiam Cię oglądać jak tylko czas mi na to pozwoli.Super przepisy proste,a przede wszystkim smaczne,pozdrawiam bardzo serdecznie.