Paluchy Serowe jak za dawnych lat - Kuchnia KBW

Paluchy Serowe jak za dawnych lat

Kłaniam się po pas. Przygotowałam dla Twojego żołądka takie oto paluchy serowe. Są bardzo dobre i uważam, że lajkoniki mogą się przy nich schować. Zastosować je możesz podczas kosnumpcjonizmu jakiejś zupy lub sałatek, lub po prostu zjadać przegryzając żuchwą.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 100g masła
  • 100g smalcu (wiem, dla wielu rzyg, ale nadaje chrupkości paluchom i wcale go nie czuć)
  • 2 żółtka
  • pół szklanki śmietany 18% (u mnie ze szklanką bez zmian, nadal przezroczysta i ma 250ml obj.)
  • 50g drożdży świeżych
  • sól
  • starty żółty ser (osobistycznie polecam ser królewiecki szwajcar, przypadkiem go dałam na te paluchy i idealnie wspasował się do nich)
  • 1 całe jajko do nasmarowania paluchów

Co będziesz robić:

  1. Nastaw piekarnik na 170-180stC opcja termoobieg. UWAGA! jeśli termoobieg fajczy Ci potrawy to nie dawaj tej funkcji.

  2. Mąkę wybełtaj ze solą

  3. Drożdże wybełtaj ze śmietaną (nie martw się one ruszą)

  4. No to jak już wszystko przygotowane to wybełtaj to wszystko, czyli te mąkę z solą,  drożdże ze śmietką, masło, smalec, żółtka.

  5. Zrób z tego jedno gładkie ciasto. UWAGA od autorki! Z wyrobionego ciasta trzeba natychmiast robić paluchy, bo ono jest z deka tłuste i z deka miękkie.

  6. Trzeba wywałkować ciasto na grubość ok 5mm i powykrawać takie paluchy (możesz użyć radełka, możesz użyć noża albo innego pierdolollo)

  7. Teraz Halina skup się! Wysmaruj paluchy wybełtanym jajkiem i posyp je startym żółtym zesrem.

  8. Teraz powykładaj paluchy na blachę do pieczenia i piecz no tak proszę ja Ciebie a tak z 20 minet. Jak potrzeba będzie to krócej albo dłużej, musisz patrzeć gałkami ocznymi do swojego piekarnika.

  9. Gotowe paluchy możesz wprowadzić od razu do swojego przewodu pokarmowego albo włożyć do szczelnego pojemnika i trzymać tam aż nie spleśnieją.

  10. Są przepyszne. Rób!

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

14 thoughts on “Paluchy Serowe jak za dawnych lat

  1. Ale te paluchy są pyszne, właśnie je zrobiłam z sezamem, serem i oregano. Są przepyszne.
    Będę je robiła

  2. Super pomysł i super przepis .Dzisiaj już mam wszystko do zrobienia tych paluchów plus niesamowita ochota do schrupania ich🥰
    Jesteś Kasiu wyjątkowo pozytywną osobą i nie zmieniaj się nigdy🥰Pozdrawiam serdecznie🍀☀️👍

  3. Zaraz dziś zrobię. A smalec do kruchego ciasta od prawieków dodaje i to jest to. Więc i do paluchów dorzucę.
    Dzięki Kasia, jesteś wielka 😘

  4. Super paluchy,napewno zrobię uwielbiam Cię oglądać jak tylko czas mi na to pozwoli.Super przepisy proste,a przede wszystkim smaczne,pozdrawiam bardzo serdecznie.

  5. Super paluchy,napewno zrobię uwielbiam Cię oglądać jak tylko czas mi na to pozwoli.Super przepisy proste,a przede wszystkim smaczne,pozdrawiam bardzo serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy