Ale JaJa! - Kuchnia KBW

Ale JaJa!

Jak chce Wam się zrobić szoka przy śniadaniu wielkanocnym, to polecam te kolorowe jajochy. Wiele się nie orobisz a efekt …moim zdaniem skromnej blogerki z podkarpacia- ZNAKOMITY! Przygotuj tylko 4 składniki: jajka, kawałek czerwonej kapusty, kurkumę i zakwas z buraków iiiiii ZASKOCZ TEŚCIOWĄ LUB SYNOWĄ W KUCHNI !

 

P.S. Aby jajka nie pękały podczas gotowania możesz wspomóc się poprzez wbicie szpilki w nie. Trzeba tylko ogarnąć gdzie jest dół jaja a gdzie góra. Szpileczkę wbija się na dole jajka, ponieważ w tym miejscu znajduje się pęcherzyk powietrza. Kiedy delikatnie wbijesz szpilkę to ją wyciągnij i później już gotuj jak Ci się chce. Ta metoda nie sprawdza się w 100%, czasem po prostu jajko pęknie i już.

Składniki:

  • jajka (tyle ile zjecie)
  • kawałeczek czerwonej kapusty
  • a z 1,5 małej łyżeczki kurkumy
  • ok 120ml zakwasu z buraków
  • ciepła woda
  • 3 większe kubki

Co będziesz robić:

  1. Ugotuj jajka (te kurze) na twardo. Później je obierz ze skórki.

  2. Pociachaj czerwoną kapustę na małe kawałeczki. Wrzuć ją do tego kubka, włóż jajko i zalej (nie się) wodą to wszystko. Trzymaj tak jajo przez godzinę, uzyska piękny kolor niebieski.

  3. Wsyp do kubka kurkumę, zalej ją wodą i wrzuć jajo. Jajo ładnie chwyta kolor kurkumy, dlatego wystarczy mu krótszy czas, około 30-40 minut, aby uzyskać ładny żółty kolor.

  4. Wlej do kubka zakwas, dolej troszkę wody i wrzuć jajo. Trzymaj tak do uzyskania ładnego różowego koloru, do tego potrzeba około 70 minut czasu.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy