Składniki:
- jajka (tyle ile zjecie)
- kawałeczek czerwonej kapusty
- a z 1,5 małej łyżeczki kurkumy
- ok 120ml zakwasu z buraków
- ciepła woda
- 3 większe kubki
Jak chce Wam się zrobić szoka przy śniadaniu wielkanocnym, to polecam te kolorowe jajochy. Wiele się nie orobisz a efekt …moim zdaniem skromnej blogerki z podkarpacia- ZNAKOMITY! Przygotuj tylko 4 składniki: jajka, kawałek czerwonej kapusty, kurkumę i zakwas z buraków iiiiii ZASKOCZ TEŚCIOWĄ LUB SYNOWĄ W KUCHNI !
P.S. Aby jajka nie pękały podczas gotowania możesz wspomóc się poprzez wbicie szpilki w nie. Trzeba tylko ogarnąć gdzie jest dół jaja a gdzie góra. Szpileczkę wbija się na dole jajka, ponieważ w tym miejscu znajduje się pęcherzyk powietrza. Kiedy delikatnie wbijesz szpilkę to ją wyciągnij i później już gotuj jak Ci się chce. Ta metoda nie sprawdza się w 100%, czasem po prostu jajko pęknie i już.
Ugotuj jajka (te kurze) na twardo. Później je obierz ze skórki.
Pociachaj czerwoną kapustę na małe kawałeczki. Wrzuć ją do tego kubka, włóż jajko i zalej (nie się) wodą to wszystko. Trzymaj tak jajo przez godzinę, uzyska piękny kolor niebieski.
Wsyp do kubka kurkumę, zalej ją wodą i wrzuć jajo. Jajo ładnie chwyta kolor kurkumy, dlatego wystarczy mu krótszy czas, około 30-40 minut, aby uzyskać ładny żółty kolor.
Wlej do kubka zakwas, dolej troszkę wody i wrzuć jajo. Trzymaj tak do uzyskania ładnego różowego koloru, do tego potrzeba około 70 minut czasu.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.