Składniki:
- 40 baldachimów kwiatów czarnego bzu
- 2,200-2,500 L wody
- 1 kg cukru
- wyciśnięty sok z 5 cytryn
Wyglądem przypomina mocz. Smakiem nie każdemu podpasuje. A prawda jest taka, że nam się w dupach poprzewracało, bo wszystko co pochodzi z roślin jest bee a cały przemysł farmaceutyczny wiwatuje. Nie mówię żeby unikać aptek, ale o tym, że czasem coś w tej ziemi wyrośnie pożytecznego dla nas. I tak jest właśnie z czarnym bzem. Kiedy kwitnie mamy niewiele czasu, aby pozbieraj sobie jego kwiaty, które są pomocne w walce z gorączką (mają działanie napotne), potrafią wyleczyć infekcję gardła (czyli jak czujesz, że zaczyna coś boleć, jakieś suche kaszle zaczynają się dziać to BIERZ syrop z kwiatów czarnego bzu). I nie chodzi tutaj o to, że łazimy z kaszlem 2 tygodnie i sobie nagle przypominamy o syropie. Tutaj trzeba działać natychmiastowo.
Kwiaty ucinaj tak żeby minimalnie wystawał korzonek. Zbieraj je w dni słoneczne, bezdeszczowe, aby zachować ich drogocenny pyłek. Nie zbieraj kwiatów przy ulicach i autostradach, bo zamiast dobroczynnych właściwości, wciśniesz do organizmu ołów i spaliny. Miej pewność, że w pobliżu krzaków bzu nie pryskano jakimś randapem i innym gównem.
Uzbierane kwiaty wyłóż na gazecie i pozostaw na godzinę, aby powyłazili lokatorzy i mogli bezpiecznie wrócić na trawkę.
No to tyle najbardziej cennych informejszyn.
Wodę zagotuj i ją troszkę schłodź (żeby nie był taki wrzątek).
Kwiaty czarnego bzu włóż do tej wody i odstaw na 12 godzin.
Później je przecedź, i do powstałego wywaru wlej sok z cytryn oraz wsyp cukier. Jak odcedzasz nie bój się powstałego nalotu, to jest drogocenny pyłek z kwiatów więc on jak najbardziej jest pożądany.
Gotuj syrop cały czas mieszając. Uważaj, aby go nie zagotować. Tak do pierwszego bąbelka i wyłącz.
Zlej do słoików i pasteryzuj po swojemu. Ja pasteryzuje w wodzie (do 3/4 zanurzonych butelek w niej) przez około 15 minut pod przykryciem.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Ciekawe i podobno skutecznie.
Hej! Kochana 💓 Lubię Twoje ciekawe filmiki z przepisami👍 Dużo z nich korzystam i jestem bardzo zadowolona Twoją wiedzą i szczerym uśmiechem co w tych czasach jest bardzo ważne 👍 Teraz akurat skorzystałam z Twojego przepisu na syrop z czarnego bzu 👍👍👍
Ja nie gotuje. Zasypuje cukrem i pokrojonymi cytrynami w plastry. Zalewam wrzatkiem. Stoi 5 dni. Przecedzam przez tetre i do sloikow/ butelek. Stoi w lodowce. Czesc zamrazam.
Ja i innej beczki, poproszę o przepis na odrobaczenie, dzięki
Mam swoje mądrości i trochę doświadczenia, ale jak czegoś nie wiem, to tylko do Kasi zaglądam i już wiem co robić. Ocet, sok,zakwas,ciach i mam. Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do podpatrywania Kasi
Pozdrawiam i polecam Kasię i jej pozytywnie humorzaste podejście do życia i cudowne łatwe zdrowe jadelka.
Uwielbiam cię królowo moja. Twoje poczucie humoru i twoje przepisy są rewelkacyjne ❤️❤️ wnosisz radość i to co najlepsze zdrowie do nas i uczysz to czego mnie nauczyła mama ❤️ natura natura. Pozdrawiam królowo ❤️❤️❤️Bogusia