Pomidory w słoikach od KBW
Jak by Ci się chciało zrobić kilka słoików pomidorów na zimę to zapraszam do popatrzenia gałkami ocznymi na ten przepis. Takie przetwory z pomidorów możesz wykorzystać w zimie robiąc zupę pomidorową, albo dodać do jajecznicy, albo zrobić z nich sos pomidorowy, albo sobie je zapodać na kanapkę, albo inne srolololo. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia i to co ludzie powiedzą. Idzie do nich łyżeczka soli, także miej to na uwadze przy ich wykorzystywaniu, żeby potrawy z nimi nie przesolić.
Jaki rodzaj pomidorów do przetworów. Jeśli uprawiasz swoje pomidory to przetwarzaj takie jakie masz, jeśli wybierasz się na zakupy i chcesz kupić coś konkretnego do przetworów polecam LIMY.
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- pomidory (ilość zależy od tego, ile Ci się chce zrobić), jeśli kupujesz pomidory polecam LIMY, są mięsiste i dobrze nadają się do przetworów, a jeśli masz swoje to daj jakie masz)
- sól
- woda(może być z kranu, może być ze studni, może być przegotowana z teka schłodzona)
- liście selara oraz bazylii (dodadzą smaczku)
Co będziesz robić:
-
Przygotuj sobie słoiki, najlepiej o pojemności 500ml do 1 L
-
Pomidory umyj i przekrój na pół (skórkę pozostaw).
-
Na dno słoika daj liść selera oraz bazylii. Jeśli nie masz bazylii może być sam seler.
-
Upchaj przekrojone pomidory, daj ich dużo ale nie pchaj tak żeby się rozbabrały pod naciskiem.
-
Zalej (nie się) pomidory wodą i do każdego ze słoików wsyp po 1 płaskiej łyżeczce soli.
-
Zakryńć te słoiki i zapasteryzuj. Prowadząca pasteryzuje w wodzie około 15 minut.
-
I tak przygotowane słoiki schowaj gdzieś za pazuche, będą super na zimę. Gotowe!
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.