Pomidory w słoikach od KBW - Kuchnia KBW

Pomidory w słoikach od KBW

Jak by Ci się chciało zrobić kilka słoików pomidorów na zimę to zapraszam do popatrzenia gałkami ocznymi na ten przepis. Takie przetwory z pomidorów możesz wykorzystać w zimie robiąc zupę pomidorową, albo dodać do jajecznicy, albo zrobić z nich sos pomidorowy, albo sobie je zapodać na kanapkę, albo inne srolololo. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia i to co ludzie powiedzą. Idzie do nich łyżeczka soli, także miej to na uwadze przy ich wykorzystywaniu, żeby potrawy z nimi nie przesolić.

Jaki rodzaj pomidorów do przetworów. Jeśli uprawiasz swoje pomidory to przetwarzaj takie jakie masz, jeśli wybierasz się na zakupy i chcesz kupić coś konkretnego do przetworów polecam LIMY.

Składniki:

  • pomidory (ilość zależy od tego, ile Ci się chce zrobić), jeśli kupujesz pomidory polecam LIMY, są mięsiste i dobrze nadają się do przetworów, a jeśli masz swoje to daj jakie masz)
  • sól
  • woda(może być z kranu, może być ze studni, może być przegotowana z teka schłodzona)
  • liście selara oraz bazylii (dodadzą smaczku)

Co będziesz robić:

  1. Przygotuj sobie słoiki, najlepiej o pojemności 500ml do 1 L

  2. Pomidory umyj i przekrój na pół (skórkę pozostaw).

  3. Na dno słoika daj liść selera oraz bazylii. Jeśli nie masz bazylii może być sam seler.

  4. Upchaj przekrojone pomidory, daj ich dużo ale nie pchaj tak żeby się rozbabrały pod naciskiem.

  5. Zalej (nie się) pomidory wodą i do każdego ze słoików wsyp po 1 płaskiej łyżeczce soli.

  6. Zakryńć te słoiki i zapasteryzuj. Prowadząca pasteryzuje w wodzie około 15 minut.

  7. I tak przygotowane słoiki schowaj gdzieś za pazuche, będą super na zimę. Gotowe!

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy