Składniki:
- ogórki (ilość ile tam zjesz)
- sól (jaka tam chcesz, ja używam naturalną kamienną KŁODAWSKĄ niejodowaną miałką różową)
- chrzan (kup se lub wykop w polu)
- ząbki czosnku
- baldachimy kopru
- słoiczki (używam o poj. ok 300ml)
Masz troszkę przerośniętych ogórków i za bardzo nie wiesz z której dupy strony się za nie zabrać? Bo ni to one nie pasują do kiszonek, ni do czegoś tam. A weź je na tarko o grubych oczkach i heja! W ten sposób nie będziesz musiała wyrzucać przejrzałych ogórasków do gnojówki, a przygotujesz znakomite ogórki do ZUPY OGÓRKOWEJ! Za nic nie będziesz tak wdzięczna w zimie, jak właśnie za te słoiczki. Gotujesz pociachane ziemniaki, marchew i jakieś inne ważne pierdolety, pod koniec gotowania wrzucasz słoik tartych kiszonych ogórasków i heja!
Pisaj przepisa a podziękujesz mi w grudniu. Ciaaaaał!
p.s. oczywiście zachęcam do zrobienia tych słoików nie tylko z dużych ogórasów. Możesz zetrzeć na tarce mniejsze, nieprzerośnięte ogórki.
Ogóraski umyj dokładnie żeby nie dawały ziemią.
NIE obieraj ze skórki! Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Osobistycznie używam takiej jak ze zdjęcia, ale spokojnie może być zwykła.
Na dno słoika daje naparstek chrzanu, 1 ząbek czosnku i mały baldachim kopru.
Później daje starte ogórki tak do 1/3 wysokości słoika i mocno je ubijam. Trzeba je ubijać bo inaczej się skocą. Powstały z nich płyn nie wylewaj.
Później daje pół łyżeczki soli i na nią znowu daje starte ogórki i znowu dłonią dobijam i znów daje pół łyżeczki soli. UWAGA NAWET WAŻNE! Nie nabijaj ogórków pod sam korek słoika. Gdy fermentacja ruszy i zacznie tam wszystko pracować, ogórki będą podchodziły do góry i mogą wystrzelać (mogą ale nie muszą). Także na spokojnie, nie szalej, na wszystko starczy miejsca.
Zakręć słoiki i pozostaw do zakiszenia w temperaturze pokojowej, tak na pewno na tydzień.
Później rób z tego zupę ogórkową.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Witam,
Ile soli powinnam dać do większych słoiczków
Czyli nie dawać wody z solą tylko sama sól ? A wodę tylko tyle co ogórki same puszcza ?
Te ogórki to mistrzostwo świata! Do tej pory miałam problemy co zrobić z dużymi ogórkami- jak dawałam w całości do słoika to robiły mi się takie „miękkie kapcie” . Z Twojego przepisu nic nie marnuje i jeszcze zupka z tego przepyszna😊😊
bardzo się cieszę, naprawdę się ciesze!
Zrobiłam kilka słoików, jeden po 2 tygodniach otworzyłam dla sprawdzenia czy warto robić więcej. OMG co to za mistrzostwo świata w życiu nie jadłam tak dobrej zupy jak z tych ogórków.
Uwielbiam Cie i po nogach całuje za ten przepis. 🤪😂
Czy do troszkę większych słoików dajemy tyle samo soli.
czy przy ubijaniu ogoraskow powstały płyń odlewać?
nie, pozostaw go 🙂
Lubię Twoje transmisję są wesołe i prawdziwe,pozdrawiam🙂🙂
dzięki ziom! <3
Super przepis,nigdy nie robiłam takich ogórków, więc warto spróbować. Właśnie biorę się do roboty.
Od kilku lat robię podobnie. Super na zimę.
Już zrobiłam myślę że będą na zupkę idealne 😋
Bardzo fajny przepis KBW👍🙂
Super przepis, nigdy kisilam w ten sposób. Zaczynam kiszenie. 🤤👋😊🤗