Keczup z CUKINII
Prońcie Państwa, prosze pozwolić na niezobowiązującą prezentację keczupu z cukinii. Jak się komuś chce może sobie zrobić taki keczup, a jak ktoś nie chce to nie może.
Jest on znakomitym dodatkiem do dań z grilla, posłuży jako sos kanapkowy, dziewczyny kładą go jako sos do pizzy lub do dań z makaronem. No możliwościowości z nim jest bardzo dużo. Wiele się nie orobisz a zjesz ze smakiem w zimie.
Zapraszam do przepisu.
Do widzenia.
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- 3 kg cukinii (może być zielona/ żółta lub przeźroczysta) waga już po obraniu i wydarciu gniazda nasiennego
- 1 kg białej cebuli
- 1 kg czerwonej papryki
- można też dodać papryczkę chilli, ale ja nie dodałam.
- ZALEWA: 1/2L przecieru pomidorowego, 1 szkl octu 10% (u mnie szklanka jest nadal przeźroczysta i ma 250ml), 500g cukru (z oryginalnego przepisu od mojej teściowej, ja zredukowałam trochę mniej). I teraz przyprawki: 1 łyżka oregano, 1 łyżka bazylii, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżka papryki ostrej (opcjonalnie), 2 łyżki przyprawy włoskiej do spaghetti (preferuje napoli, nie bolognese) – lecz jak Ci się nie chce szukać przyprawy do spaghetti to możesz dać jakieś inne np. zioła prowansalskie, a jeśli ich też nie masz w domu to i tak musisz iść do sklepu więc możesz kupić do spaghetti.
Co będziesz robić:
-
Cukinia, papryka, cebula. Trzeba je pociachać i zasypać łyżką soli i odstawić na kilka godzin żeby się puściły soki.
Osobistycznie pokroiłam cukinie w kostkę, cebule pociachałam w połowiczne talarki, a paprykę w paski.
ALE! Znam osobiście osoby, które ścierają na tarce cukinie i później jej nie blendują, pozostaje ona taka w keczupie, który z automatu nie jest wodnisty tylko ma uwidocznione części żywieniowe. I to jest moim zdanie super sprawa, żałuje, że tak nie zrobiłam, tylko wszystko bzitłam w blenderze. Ale to już ciul z tym.
-
Powróćmy do tych zasypanych solą warzyw. Kiedy już minie kilka godzin odcedź to wszystko.
-
Pragnę jeszcze zaznaczyć, że warzywa umieściłam osobno w miskach, każde w innym baniaku. Przy selekcji i odróżnieniu warzywa brałam pod uwagę ich rodzaj (również z botanicznego punktu widzenia). Mówiąc prościej cukinia w osobnym, papryka w osobnym oraz cebula w osobnym baniaku.
-
Następnie wszystkie warzywa wrzuciłam do jednego gara i je ugotowałam w małej ilości wody. Gotowałam około 1 godziny czyli około 60 minut.
-
Następnie proponuję to odcedzić, chyba, że chcą Państwo uzyskać rzadki keczup, to ok. nie wtrącam się. Następnie to zblendowałam, po czym wzięłam się za zrobienie zalewy.
-
Składniki na zalewę bardzo proszę połączyć. Bardzo proszę ją wlać do tych gotowanych warzyw. I bardzo proszę to jeszcze raz chwile pogotować, niech powstanie ten wszystkim znany proces przeżarcia się składników.
-
Proszę to wlać do słoików i zapasteryzować.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Mam pilne pytanie, dlatego w najnowszym przepisie, chociaż go nie dotyczy wcale.
Skąd, skąd wziąć szklankę, która jest przezroczysta i ma pojemność 250 ml?? i jest prosta od dołu do góry. To znaczy się nie rozszerza do góry i nie zwęża, ale mniejsza o zwężanie, bo to rozszerzanie jest w przewadze.
Niestety wczoraj nadszedł ten dzień oczekiwany z grozą, i wzięłam i zbiłam tę rzecz która była najświętszą krową w domu moim.
I tak nadchodzą już wieczory placków niepieczonych, przetworów nierobionych i łzy przełkniętej wpół. Helpunku
Już nieaktualne. Okazuje się że wciąż są w sprzedaży takie szklanki z prl. Zaskoczenie
cukinię , paprykę i cebulę w sumie jedną łyżką soli
pozdrawiam