Keczup z CUKINII - Kuchnia KBW

Keczup z CUKINII

Prońcie Państwa, prosze pozwolić na niezobowiązującą prezentację keczupu z cukinii. Jak się komuś chce może sobie zrobić taki keczup, a jak ktoś nie chce to nie może.

Jest on znakomitym dodatkiem do dań z grilla, posłuży jako sos kanapkowy, dziewczyny kładą go jako sos do pizzy lub do dań z makaronem. No możliwościowości z nim jest bardzo dużo. Wiele się nie orobisz a zjesz ze smakiem w zimie.

Zapraszam do przepisu.

Do widzenia.

Składniki:

  • 3 kg cukinii (może być zielona/ żółta lub przeźroczysta) waga już po obraniu i wydarciu gniazda nasiennego
  • 1 kg białej cebuli
  • 1 kg czerwonej papryki
  • można też dodać papryczkę chilli, ale ja nie dodałam.
  • ZALEWA: 1/2L przecieru pomidorowego, 1 szkl octu 10% (u mnie szklanka jest nadal przeźroczysta i ma 250ml), 500g cukru (z oryginalnego przepisu od mojej teściowej, ja zredukowałam trochę mniej). I teraz przyprawki: 1 łyżka oregano, 1 łyżka bazylii, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżka papryki ostrej (opcjonalnie), 2 łyżki przyprawy włoskiej do spaghetti (preferuje napoli, nie bolognese) – lecz jak Ci się nie chce szukać przyprawy do spaghetti to możesz dać jakieś inne np. zioła prowansalskie, a jeśli ich też nie masz w domu to i tak musisz iść do sklepu więc możesz kupić do spaghetti.

Co będziesz robić:

  1. Cukinia, papryka, cebula. Trzeba je pociachać i zasypać łyżką soli i odstawić na kilka godzin żeby się puściły soki.

    Osobistycznie pokroiłam cukinie w kostkę, cebule pociachałam w połowiczne talarki, a paprykę w paski.
    ALE! Znam osobiście osoby, które ścierają na tarce cukinie i później jej nie blendują, pozostaje ona taka w keczupie, który z automatu nie jest wodnisty tylko ma uwidocznione części żywieniowe. I to jest moim zdanie super sprawa, żałuje, że tak nie zrobiłam, tylko wszystko bzitłam w blenderze. Ale to już ciul z tym.
  2. Powróćmy do tych zasypanych solą warzyw. Kiedy już minie kilka godzin odcedź to wszystko.
  3. Pragnę jeszcze zaznaczyć, że warzywa umieściłam osobno w miskach, każde w innym baniaku. Przy selekcji i odróżnieniu warzywa brałam pod uwagę ich rodzaj (również z botanicznego punktu widzenia). Mówiąc prościej cukinia w osobnym, papryka w osobnym oraz cebula w osobnym baniaku.
  4. Następnie wszystkie warzywa wrzuciłam do jednego gara i je ugotowałam w małej ilości wody. Gotowałam około 1 godziny czyli około 60 minut.

  5. Następnie proponuję to odcedzić, chyba, że chcą Państwo uzyskać rzadki keczup, to ok. nie wtrącam się. Następnie to zblendowałam, po czym wzięłam się za zrobienie zalewy.

  6. Składniki na zalewę bardzo proszę połączyć. Bardzo proszę ją wlać do tych gotowanych warzyw. I bardzo proszę to jeszcze raz chwile pogotować, niech powstanie ten wszystkim znany proces przeżarcia się składników.

  7. Proszę to wlać do słoików i zapasteryzować.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

3 thoughts on “Keczup z CUKINII

  1. Mam pilne pytanie, dlatego w najnowszym przepisie, chociaż go nie dotyczy wcale.
    Skąd, skąd wziąć szklankę, która jest przezroczysta i ma pojemność 250 ml?? i jest prosta od dołu do góry. To znaczy się nie rozszerza do góry i nie zwęża, ale mniejsza o zwężanie, bo to rozszerzanie jest w przewadze.
    Niestety wczoraj nadszedł ten dzień oczekiwany z grozą, i wzięłam i zbiłam tę rzecz która była najświętszą krową w domu moim.
    I tak nadchodzą już wieczory placków niepieczonych, przetworów nierobionych i łzy przełkniętej wpół. Helpunku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy