Domowa passata/ przecier pomidorowy- moje osobistyczne spostrzeżenia - Kuchnia KBW

Domowa passata/ przecier pomidorowy- moje osobistyczne spostrzeżenia

Teraz się skupcie, bo to ważny przepis. Sporo osób poszukuje przepisu na coś w stylu domowy gęsty przecier pomidorowy, coś takiego jak passata mutti. Jak ogarnąć pomidory żeby nie przypominały soku pomidorowego a gęstą papę? Prędko śpieszę z odpowiedzią.

Stałam w garach i to zrobiłam.

Z pomidorów wydrzeć trzeba skórkę (sparz pomidora i praktycznie zejdzie sama), wydrzyj też te łodygi i twarde cząstki. I gdybyś teraz to tak zostawiła i heja do blendera, to jest wysoka możliwość napięcie przedmiesiączkowego, że wyjdzie zwykły sok pomidorowy.

Co zrobić żeby to było gęste?

Trza po prostu wrzucić do gara.

Zapraszam do przepisu.

Składniki:

  • pomidory (ilość uzależniona od ilości przewodów pokarmowych w domu)
  • sól (no tak na 1 litr passaty daj 1 łyżeczkę soli)

Co będziesz robić:

  1. Wersja nr 1: sparz pomidory, ściągnij skórkę i te twarde cząstki. Pokrój pomidory na ćwiartki i wrzuć do nagrzanego garnka. Miziaj je aż woda odparuje. Później delikatnie zbleduj i posól. Powstanie gęsta masa, którą możesz jeszcze pogotować około 5 minut. Passatę czyli ten przecier pomidorowy wlej do słoików i jak Ci się chce to zapastaryzuj (osobistycznie ja pasteryzuje).

  2. Wersja nr 2: pomidory pokrój na ćwiartki, wrzuć do rozgrzanego garnka i miziaj aż troche wyparuje woda. Później zblednuj pomidory i masę wlej na sito. Przecedź  na sicie gęstą masę od pozostałych farfocli (skórka i inne pierdolety, trzeba będzie wspomóc przecedzanie mieszając masę łyżką). Do gęstej masy dodaj sól i pogotuj ją troszku jeszcze z 5 minut. Zalej słoiki przecierem i jak Ci się chce to pasteryzuj (przynajmniej ja im jeszcze daje pasteryzację tak ok 15 min).

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

KOMENTUJESZ: “Domowa passata/ przecier pomidorowy- moje osobistyczne spostrzeżenia

  1. Oczywiście wielkie TAK Kasiu
    Jesteś strasznie pozytywną osobą ❤️
    Ja wiem imię zobowiązuje.
    Ściski dla ciebie i będę tu zaglądać jak będę potrzebowała naładować akumulatory 😘

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy