Domowa musztarda z pulpy jabłkowej po domowym occie - Kuchnia KBW

Domowa musztarda z pulpy jabłkowej po domowym occie

Kochani!

Jak już wiecie to wiecie, jak nie wiecie, to nie wiecie. Na tym blogu prezentowane są nie tylko dania obiadowe, wypieki i inne smakołyko-frykasy po których się nie porzygasz, ale również PRZETWORY domowe. Często dostaje wiadomości, że coś tam nie smakuje jak „ten sklepowy” produkt. A jak ma kuźwa smakować?! Wszystko co domowe to jest domowe, raczej bez chemii i poprawiaczy smaku. Ta musztarda też nie będzie trącić kamisem, ale gwarantuje, że będziesz satysfekszyn.

Róbta jak masz możliwość.

Buźka!

Składniki:

  • pulpa owoców z octu np z jabłek
  • ziarna gorczycy (na 1kg pulpy tak około 40g ziaren)
  • sól
  • kurkuma
  • miód

Co będziesz robić:

  1. Kiedy już przecedzisz ocet jabłkowy to pozostaw sobie pulpę. Dobrze by było gdyby była dobrze odsądzona ale to nie jest jakiś wymóg najważniejszy.

  2. Gorczycę dobrze przepłucz pod bieżącą wodą, przecedź przez sito. Dodaj gorczycę do pulpy owocowej (na 1 kg pulpy sypnij tak z 40g ziaren gorczycy- im dasz więcej tym musztarda będzie bardziej ostra).

  3. Wybełtaj te gorczyce z pulpą i wstaw do lodówki na tak a ze 2 dni (może być w porywach do 2,5 dnia)

  4. Po tym czasie wyjmij z lodówki te bełtanki i mówie co następuje dalej.

  5. Zblenduj porządnie pulpe z gorczycą (uwaga! gorczyca nie jest wcale taka łatwa to zblendowania, chwile to potrwa, koniec końców i tak nie będzie w 100% zblendowana porządnie ale to nic) To żeśmy się dogadały.

  6. Podczas tego całego blendowania dodaj sól do smaku, troszkę kurkumy na kolor oraz miód do smaku.

  7. UWAGA od autorki. Na początku musztarda będzie smakowała jak spleśniała, skiśnięta kupa. MUSZTARDA potrzebuje czasu. Włóż ją do słoika, zakryńć porządnie i do lodówki na kilka ładnych tygodni.

  8. Od czasu do czasu sprawdzaj sobie jej smak, gwarantuje Ci, że ona się przeżre, ale daj jej kuźwa CZAS!

  9. Później podaj ją na stół i wszystkim kalesony spadną.

  10. Tyle! Smacznego!

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

KOMENTUJESZ: “Domowa musztarda z pulpy jabłkowej po domowym occie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy