ŻUREK - Kuchnia KBW

ŻUREK

Cześć dziewczyny i kilku chłopaków! Dziś obiecany żurek. Na wstępie pragnę zaznaczyć czerwonym długopisem jedną osobistyczną rzecz! Żurek to takie danie przez które połowa Polski jest na siebie obrażona, druga połowa zwyzywa się wzajemnie od kulinarnych tumoków a trzecia połowa coś innego. Wszystko dlatego, że żyjemy w kraju, który jest podzielony kulinarnie. Nasza Ojczyzna ma bardzo bogatą historię i po prostu z szacunku do niej zacznijmy do jasnej cholery cieszyć się kuchnią. Chodzi mnie o to, że żurek srurek robi się inaczej u KBW na wsi a inaczej u pani Krystyny w Poznaniu. I tak było, jest i będzie.

Dlaczego zagęszczam żurek również jajkiem? Bo mnie mama tak nauczyła 🙂 W domu jemy go z jajkiem na twardo, jakąś kumbasą zwyczajną, ścieramy troszkę chrzanu na niego i tyle. Mój tato uwielbia z zaparzonymi ziemniakami, lekko ubitymi. Jeszcze indziej zjada się go z zaparzoną białą kiełbasą. Gdzieś tam jeszcze z okrasą z boczkiem i cebulą. No słuchajcie ile ludzi tyle żurków.

[Wszystkie gary, które sobie teraz sprawdzam, testuje i gotuje to Berretti. Można se je drapnąć na allegro i poczytać na www.berretti.pl ]

No to tyle pierdolollo.

Składniki:

  • 300-400g boczku wędzonego surowego
  • 2-2,5L wody
  • 1L zakwasu na żurek
  • przyprawa majeranku
  • 3 ząbki czosnku (jak ci się chce, bo jak nie, to nie)
  • 200g śmietany 18%
  • 2-3 żółtka
  • sól i pieprz

Co będziesz robić:

  1. No to zacznij od przygotowania wywaru z boczku (jeśli nie masz boczku to od bidy będą kości wieprzowe). Zalej surowy wędzony boczek wodą i gotuj jakieś 1,5h na małym ogniu.

  2. Załóżmy, że już minęło 1,5h i wywar gotowy. Wyjmij boczek i go zjedz.

  3. Teraz przecedź zakwas i wlej go do wywaru. Mieszaj, mieszaj i jeszcze chwile podgrzewaj. Możesz zagotować ale delikatnie.

  4. Solnij, pieprznij do smaku.

  5. Śmietanę porządnie wybełtaj z żółtkami, wlej do nich chochlę gorącego żurku i wybełtaj wszystko, aby śmietana się nie zważyła.

  6. Teraz tą zahartowaną mieszaninę wlewaj do żurku ciągle mieszając go.

  7. Jeszcze chwile podgrzej, ciągle mieszając. Pamiętaj, aby nie zagotować tego bo się może zrobić jajecznica.

  8. Wyłącz gaz jeszcze sobie dopraw solą, pejperem, majerankiem. Wgnieć czosnek i go dodaj.

  9. Wybełtaj, wybełtaj i już. Możesz jeść jak Ci się chce.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

2 thoughts on “ŻUREK

  1. U nas w domu króluje barszcz biały na wędzonce, żurku nie robiłam ,ale chętnie spróbuje 😊pozdrawiam cieplutko 😘

  2. Jestem z Wielkopolski, mieszkam na Śląsku a mój żurek to – do gera kawałek żeberka, kawałek boczku wędzonego trochę soli, pieprzu, gotuje do miękkości. Następnie wrzucam wszystkie jarzyny potarte
    na grubej tarce, plus ziemniaki w kostkę, ziele, lisc laur.kilka suszonych grzybów, trochę starego chrzanu, czosnek. Jak już są ugotow. zalewam zurkiem, dodaje starty majeranek i to na tyle, wszyscy jak dotąd żyją. 🍀🍀🍀😊SMCZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy