ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Nie jest to żadna filozofiwiczna zupa. Po prostu kilka składników i ju!
Często podczas rozmowy słyszę, że dziecko nie chce jeść warzyw, strączków czy kasz bo zamiast tego woli opylać ciągle kumbase.
No to ja na to proszę Państwa, lecimy z czymś co dziecko lubi i dodajemy coś, co dziecko ma szansę polubić
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- 2 L wody
- 2 bycze, grube marchewki
- 1 duża korzeń pietruszki
- 3 białe cebule
- 1 laska kiełbasy
- kawałek korzenia selera
- 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe, sól, pieprz
- szklanka czerwonej soczewicy
- 190g przecieru pomidorowego
- pęczek natki pietruszki
- i chyba tyle
Co będziesz robić:
-
Wlej 2 L wody do gara i ją zagotuj
-
Marchew i pietruszkę obierz, pokrój na małe kawałki
-
Seler obierz zetrzyj na tarce o grubych oczkach
-
Warzywa siupnij do gotującej się wody, dodaj ziele, liście, posól
-
Zmniejsz gaz, przykryj garnek i gotuj aż będą miękkie
-
W tym czasie strzel se kawkę i między czasie lecisz z cebulą i kumbasą
-
Cebule obierz i pokrój na małe kawałki
-
Kiełbasę pokrój na małe kawałki
-
Patelnię rozgrzej, wklej troszku oleju, zeszklij cebule
-
Do cebuli dodaj kiełbasę i wszystko podsmaż przez chwilę
-
Jak już warzywa się ugotują, to wrzuć do nich cebule oraz kumbase
-
Dodaj suchą soczewicę czerwoną
-
Dodaj słoiczek przecieru pomidorowego
-
-
Gotuj jeszcze przez kilkanaście minut, aż soczewica będzie miękka.
-
Dopraw solą i pejperem po swojemu. Obficie posyp pociachaną natką pietruszki
-
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.