Zupa z czerwonej soczewicy - Kuchnia KBW

Zupa z czerwonej soczewicy

Dzień dobry Szanowni Kochani!
Dziś kuchenna serwuję
ZUPĘ z czerwonej soczewicy „Dzika Kaśka”

Nie jest to żadna filozofiwiczna zupa. Po prostu kilka składników i ju!
Często podczas rozmowy słyszę, że dziecko nie chce jeść warzyw, strączków czy kasz bo zamiast tego woli opylać ciągle kumbase.

No to ja na to proszę Państwa, lecimy z czymś co dziecko lubi i dodajemy coś, co dziecko ma szansę polubić

Składniki:

  • 2 L wody
  • 2 bycze, grube marchewki
  • 1 duża korzeń pietruszki
  • 3 białe cebule
  • 1 laska kiełbasy
  • kawałek korzenia selera
  • 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe, sól, pieprz
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 190g przecieru pomidorowego
  • pęczek natki pietruszki
  • i chyba tyle.

Co będziesz robić:

  1. Wlej 2 L wody do gara i ją zagotuj. Marchew i pietruszkę obierz, pokrój na małe kawałki. Seler obierz zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa siupnij do gotującej się wody, dodaj ziele, liście, posól. Zmniejsz gaz, przykryj garnek i gotuj aż będą miękkie.

  2. W tym czasie strzel se kawkę i między czasie lecisz z cebulą i kumbasą.

  3. Cebule obierz i pokrój na małe kawałki. Kiełbasę pokrój na małe kawałki. Patelnię rozgrzej, wklej troszku oleju, zeszklij cebule, następnie dodaj kiełbasę i wszystko podsmaż przez chwilę.

  4. Jak już warzywa się ugotują, to wrzuć do nich cebule oraz kumbase. Dodaj suchą soczewicę czerwoną. Dodaj słoiczek przecieru pomidorowego. Wybełtaj wszystko. I gotuj jeszcze przez kilkanaście minut, aż soczewica będzie miękka.

  5. Dopraw solą i pejperem po swojemu. Obficie posyp pociachaną natką pietruszki.

  6. I tyle!
    Mejdej bez odbioru

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

2 thoughts on “Zupa z czerwonej soczewicy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy