Zupa z czerwonej soczewicy
Dzień dobry Szanowni Kochani!
Dziś kuchenna serwuję
ZUPĘ z czerwonej soczewicy „Dzika Kaśka”
Nie jest to żadna filozofiwiczna zupa. Po prostu kilka składników i ju!
Często podczas rozmowy słyszę, że dziecko nie chce jeść warzyw, strączków czy kasz bo zamiast tego woli opylać ciągle kumbase.
No to ja na to proszę Państwa, lecimy z czymś co dziecko lubi i dodajemy coś, co dziecko ma szansę polubić
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- 2 L wody
- 2 bycze, grube marchewki
- 1 duża korzeń pietruszki
- 3 białe cebule
- 1 laska kiełbasy
- kawałek korzenia selera
- 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe, sól, pieprz
- szklanka czerwonej soczewicy
- 190g przecieru pomidorowego
- pęczek natki pietruszki
- i chyba tyle.
Co będziesz robić:
-
Wlej 2 L wody do gara i ją zagotuj. Marchew i pietruszkę obierz, pokrój na małe kawałki. Seler obierz zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa siupnij do gotującej się wody, dodaj ziele, liście, posól. Zmniejsz gaz, przykryj garnek i gotuj aż będą miękkie.
-
W tym czasie strzel se kawkę i między czasie lecisz z cebulą i kumbasą.
-
Cebule obierz i pokrój na małe kawałki. Kiełbasę pokrój na małe kawałki. Patelnię rozgrzej, wklej troszku oleju, zeszklij cebule, następnie dodaj kiełbasę i wszystko podsmaż przez chwilę.
-
Jak już warzywa się ugotują, to wrzuć do nich cebule oraz kumbase. Dodaj suchą soczewicę czerwoną. Dodaj słoiczek przecieru pomidorowego. Wybełtaj wszystko. I gotuj jeszcze przez kilkanaście minut, aż soczewica będzie miękka.
-
Dopraw solą i pejperem po swojemu. Obficie posyp pociachaną natką pietruszki.
-
I tyle!
Mejdej bez odbioru
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
TARTA PYCHOTA!!!!!
dzięki! smacznego! buziaki