Zupa Vichysoisse- czyli taka nasza kartoflanka z porem
Gdyby święta Hildegarda widziała ten przepis to by padła. Por to chyba nie jej ulubione warzywo, ponieważ według zapisków Hildegardy por oraz między innymi truskawki to są trujące organizm produkty.
Nie wiem, nie wypowiem się ale zupę zeżarłam z chęcią.
Jest prze pyszna a do tego ta śmietanka nadająca kremowości i delikatność.
Jeśli brzydzisz się śmietką 30, śmiało dodaj albo jakieś serek albo wegański odpowiednik śmietany.
Pozdrawiam
Do widzenia
Smacznego!
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- 4 ziemniaki czyste bez pleśni, dosyć duże
- 2 małe pory lub jeden gigantyczny por (tylko ta biała część)
- 1 mała biała cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- pół cukinii (jak nie masz lub się brzydzisz to nie dawaj)
- bulion mięsny lub warzywny
- śmietanka 30%
- sól, biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- kiełki do dekoracji i do zjedzenia
Co będziesz robić:
-
No to zacznij o tego żeby przygotować i warzywa. Wiele nie musisz od lenijki ciąć bo i tak wszystko później zblendujesz.
-
Do głębokiej patelni lub jakiegoś garnka wlej olej i wrzuć pociachane warzywa. Niech się podsmażą.
-
Jak już warzywa będą tak ładnie pachnieć i wydobywać swoisty zapach, zalej je bulionem (tak aby przykrywał warzywa).
-
Solnij se to do smaku. Ja dodałam jeszcze listek laurowy ale rozwalił mi smak, wkurzyłam się.
-
-
Następnie zblenduj porządnie warzywa, dodaj troszkę śmietanki i gałki muszkatołowej.
-
Dopraw sobie po swojemu i będziesz zadowolona.
-
Zjadaj na ciepło z talerza.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.