Zupa krem z Cukinii
Dzień dobry,
Ponoć zupa to ma być zupa a nie żaden krem. Proszę jednak dać szanse tej zupie, smak się bardzo obroni.
Kwintesencja wydobytych smaków w połączeniu z kremowym mascarpone- DUETO IDEOOLLO!
Zapraszam, zachęcam!
Do widzenia.
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- 1 duża cukinia zielona lub żółta
- 2 ziemiorki (mogą być młode)
- 1 fest duża biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- domowy rosół (będzie bulion mięsny lub roślinny), będzie go potrzeba tak od 500-800ml - w zależności od wielkości tej cukinii
- pieprznij, solnij, curry
- mały serek mascarpone
Co będziesz robić:
-
Bardzo proszę przygotować sobie bulion i niech on już sobie stoi na stole w kuchni.
-
Bardzo proszę cukinie obrać ze skóry, chyba, że Państwu nie przeszkadza skórka między zębami to ok. Cukinie proszę pociachać na kostkę.
-
Bardzo proszę cebule obrać i też pociachać. To samo dotyczy się ziemniaków.
-
Na ogromnej patelni albo w jakimś garze proszę rozgrzać tłuszcz i podsmażać na nim cukinie, cebule, ziemniaki oraz czosnek.
-
Kiedy już będą mniej więcej podsmażone to proszę do nich dolać tego bulionu i gotować to razem do miękkości. Proszę solnąć i pieprznąć do smakowitości, proszę dodać troszku przyprawy curry (troszku a nie łyche).
-
Proszę garnek zdjąć z gazu i dać do niego małe opakowanie serka mascarpone.
-
Proszę to wszystko porządnie zblendować.
-
Proszę to zjeść i wydać opinię na temat tej zupy.
-
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.