Zupa krem z Cukinii - Kuchnia KBW

Zupa krem z Cukinii

Dzień dobry,

Ponoć zupa to ma być zupa a nie żaden krem. Proszę jednak dać  szanse tej zupie, smak się bardzo obroni.

Kwintesencja wydobytych smaków w połączeniu z kremowym mascarpone- DUETO IDEOOLLO!

Zapraszam, zachęcam!

Do widzenia.

Składniki:

  • 1 duża cukinia zielona lub żółta
  • 2 ziemiorki (mogą być młode)
  • 1 fest duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • domowy rosół (będzie bulion mięsny lub roślinny), będzie go potrzeba tak od 500-800ml - w zależności od wielkości tej cukinii
  • pieprznij, solnij, curry
  • mały serek mascarpone

Co będziesz robić:

  1. Bardzo proszę przygotować sobie bulion i niech on już sobie stoi na stole w kuchni.

  2. Bardzo proszę cukinie obrać  ze skóry, chyba, że Państwu nie przeszkadza skórka między zębami to ok. Cukinie proszę pociachać na kostkę.

  3. Bardzo proszę cebule obrać i też pociachać. To samo dotyczy się ziemniaków.

  4. Na ogromnej patelni albo w jakimś garze proszę rozgrzać tłuszcz i podsmażać na nim cukinie, cebule, ziemniaki oraz czosnek.

  5. Kiedy już będą mniej więcej podsmażone to proszę do nich dolać tego bulionu i gotować to razem do miękkości. Proszę solnąć i pieprznąć do smakowitości, proszę dodać troszku przyprawy curry (troszku a nie łyche).

  6. Proszę garnek zdjąć z gazu i dać do niego małe opakowanie serka mascarpone.

  7. Proszę to wszystko porządnie zblendować.

  8. Proszę to zjeść i wydać opinię na temat tej zupy.

  9. Smacznego!

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy