Zapiekanka ziemniaczana z blachy - Kuchnia KBW

Zapiekanka ziemniaczana z blachy

Bardzo lubie obiady z blachy. Szybko, tanio i mogę udawać, że jem pizze.

Polecam takie coś, nazwijmy to zapiekanka ziemniaczana.

Szczerze mówiąc tyłka nie urywa, żebym codziennie to jadła, ale raz na jakiś czas jest superollo.

Dziękuję

Do widzenia

Dobranoc

Smacznego!

Składniki:

  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 cebule białe
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 jajka wielkości M (czyli taki nasz rozmiar bluzki 38)
  • kulka mozzarelli
  • sól, pieprz

Co będziesz robić:

  1. Nastaw piekarnik niech się fest zagrzeje na 180stC, góra- dół.

  2. Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i zanurz w zimnej wodzie, nie się pomoczą z 10-15 minet (tylko o nich nie zapomnij)

  3. W tym czasie bierz się za inne warzywa.

  4. Marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  5. Cebule pociachaj na małą kostkę.

  6. Paprykę pociachaj na małą kostkę.

  7. Natkę pietruszki pociachaj.

  8. Kulkę mozzarelli zetrzyj na tarce.

  9. Jajka wybełtaj widelcem lub nogą, dodaj do nich sól, pieprz, pociachane pietruszkę i mozzarellę. Wybełtaj.

  10. Wyjmij ziemniaki z wody i dłońmi je fest porządnie odsącz.

  11. Wszystko razem wybełtaj: ziemniaki, marchew, cebule, paprykę. Polej to wybełtanymi jajami i po raz ostatni wybełtaj.

  12. Na duża blachę do pieczenia wyłóż papier.

  13. Masę wyłóż na blachę i delikatnie ugniataj żeby się ugniotło #lodżikal

  14. Piecz około 40 minut.

  15. Powinno być zjadliwe.

  16. Smacznego!

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy