Szybkie racuchy na sodzie
Takie proste placuszki a’la racuszki. Jednej rzeczy nie dodałam- DROŻDŻY. Wszystko dlatego, że chce mi się trochę pokazywać inaczej, inszej od innych, ponieważ zbliża się jesień i znowu zapewne możemy liczyć na wariactwo pod tytułem „NIE MA DROŻDŻY W SKLEPIE”. Doskonale wiecie o czym mówię.
Smacznego!
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki (użyłam pszennej, a u mojej szklanki bez zmian- nadal jej objętość wynosi 250ml)
- 120ml mleka/napoju roślinnego/kefiru lub po prostu wody
- 1 średnie jabłko
- 1 łyżka cukru waniliowego lub olejku waniliowego
- 1 płaska łyżka cukru (opcjonalnie, jak się brzydzisz to nie dawaj)
- pół łyżeczki sody
- coś do usmażenia (najlepsze będzie masło klarowane, ale wiadomix- cena)
Co będziesz robić:
-
Mąkę, cukry, sodę wybełtaj.
-
Do wybełtanki dodaj jajko oraz mleko. Wybełtaj.
-
Jabłko obierz, wydrzyj gniazdo nasienne. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
-
Dodaj starte jabłko do masy i wybełtaj #lodżikal
-
Rozgrzej patelnię, dodaj tłuszcz (no hameryki nie odkryłam, że najpyszniejsze placuszki wyjdą na maśle klarowanym, ale od bidy wlej oleju też zjedzą w domu :p) p.s jak dasz zwykłe masło to się zfajczą
-
zmaż po obydwu stronach, później pasuje odtłuścić je na ręczniku papierowym i jeść.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Kasia, racuszki pyyyszne i mega szybkie.
Moj wybredny dwulatek zajada sie na potege !
I co jest jeszcze fajne- nie jest po porcja dla kampanii wojska. Taka w sam raz dla dzieci i matki na diecie ;p ;))