Szybkie racuchy na sodzie - Kuchnia KBW

Szybkie racuchy na sodzie

Takie proste placuszki a’la racuszki. Jednej rzeczy nie dodałam- DROŻDŻY. Wszystko dlatego, że chce mi się trochę pokazywać inaczej, inszej od innych, ponieważ zbliża się jesień i znowu zapewne możemy liczyć na wariactwo pod tytułem „NIE MA DROŻDŻY W SKLEPIE”. Doskonale wiecie o czym mówię.

Smacznego!

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki (użyłam pszennej, a u mojej szklanki bez zmian- nadal jej objętość wynosi 250ml)
  • 120ml mleka/napoju roślinnego/kefiru lub po prostu wody
  • 1 średnie jabłko
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub olejku waniliowego
  • 1 płaska łyżka cukru (opcjonalnie, jak się brzydzisz to nie dawaj)
  • pół łyżeczki sody
  • coś do usmażenia (najlepsze będzie masło klarowane, ale wiadomix- cena)

Co będziesz robić:

  1. Mąkę, cukry, sodę wybełtaj.

  2. Do wybełtanki dodaj jajko oraz mleko. Wybełtaj.

  3. Jabłko obierz, wydrzyj gniazdo nasienne. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  4. Dodaj starte jabłko do masy i wybełtaj #lodżikal

  5. Rozgrzej patelnię, dodaj tłuszcz (no hameryki nie odkryłam, że najpyszniejsze placuszki wyjdą na maśle klarowanym, ale od bidy wlej oleju też zjedzą w domu :p)  p.s jak dasz zwykłe masło to się zfajczą

  6. zmaż po obydwu stronach, później pasuje odtłuścić je na ręczniku papierowym i jeść.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

KOMENTUJESZ: “Szybkie racuchy na sodzie

  1. Kasia, racuszki pyyyszne i mega szybkie.
    Moj wybredny dwulatek zajada sie na potege !
    I co jest jeszcze fajne- nie jest po porcja dla kampanii wojska. Taka w sam raz dla dzieci i matki na diecie ;p ;))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy