Saganaki z krewetkami w polskich pomidorach
Dzień dobry. Nie jestem taka inteligentna i nie wymyśliłam sama tego dania. Jadłam to w Grecji i siłą rzeczy tam ono smakowało wybitnie, u mnie w chałupie mniej wybitnie ale nadal trzyma poziom. Nazywa się to saganaki, jest z krewetkami i proszę ja Ciebie jest mega fajne i szybkie, zacne na przykład do zrobienia jak mają przyjść znajomi i chcesz żeby im gałki oczne wyszły na wierzch.
Tyle pierdolollo. Zrób te saganaki jak lubisz krewetki.
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- krewetki (ilość uzależniona od ilości przewodów pokarmowych w domu)
- passata/ przecier pomidorowy
- 1 biała cebula (nie taka pizdułka mała, weź większą)
- 3-4 ząbki czosnku
- olej/oliwa
- ser feta (dobry byłby z sera owcy i kozy, ale wiadomiź- może być z krowy)
- sól, pieprz, oregano, papryka słodka
- pociachana NATKA PIETRUSZKI
Co będziesz robić:
-
Cebule i czosnek pociachaj w kostkę.
-
Rozgrzej patelnie z olejemy lub oliwą. Wrzuć cebule i zeszklij.
-
Dodaj czosnek i chwile podsmaż. Ale kuźwa chwile a nie rok, czosnek szybko się przypala.
-
Na całą orkiestrę z patelni wrzuć krewetki i chwilunie je podsmażaj. Krewetki to nie jest schabowy żeby je smażyć nie wiadomo ile.
-
Do patelni wlej passatę, kliknij po domowy przepis TUTAJ
-
Jeśli nie chce Ci się stać w garach to zapraszam do kupienia sobie passaty lub krojonych pomidorów z puszki firmy mutti, jest pyszka!
-
No i tak to wszystko miziaj. Posól, popierz, dodaj oregano i paprykę.
-
Na koniec rozkrusz obficie fetą oraz pociachaną natką pietruszki.
-
Jak Ci się chce to zjedz to z bułką albo z czym innym.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.