Ryż z TRUSKAWKAMI - Kuchnia KBW

Ryż z TRUSKAWKAMI

No to danie to już chyba każdy zna- wspomnienie z dzieciństwa. Nie jestem wielką fanką słodkich obiadów, ale dziś dostałam okres to nawet mi się chce to zjeść.

Nie ma wiele co tutaj opisywać pierdolotów, po prostu to zrób i zjedz.

Składniki:

  • 30g masła
  • 1L mleka
  • szczypta soli
  • 200g ryżu (daj jaki masz, ale najlepszy będzie krótkoziarnisty okrągły)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego (polecam zrobić se samemu taki cukier)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 350g truskawek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Co będziesz robić:

  1. W garczku rozpuść maseło. Dodaj mleko, sól. Wybełtaj, podgrzej chwile.

  2. Dodaj ryż, wybełtaj.

  3. Przykryj i na małym ogniu doprowadź do wrzenia.

  4. Zdejmij pokrywkę z garczka, dodaj 2 łyżeczki cukru i cukier waniliowy. Wybełtaj całą imprezę i już teraz na małym ogniu bez przykrycia gotuj całość około 30minet (od czasu do czasu mieszając).

  5. W tym czasie strzel se kąpiel z bąbelkami (pamiętaj żeby czasem wyjść z wanny przemieszać ryż).

     

  6. Truskawy pokrój na ćwiartki i ubij je tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodaj do nich cukier i jogurt naturalny. Wybełtaj.

  7. Gotowy ryż polej truskawkami i możesz kazać wszystkim to zjeść.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

2 thoughts on “Ryż z TRUSKAWKAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy