Rybka plus pipka! Pstrąg z sosem i ziemniaczki parisienne (takie kulki) - Kuchnia KBW

Rybka plus pipka! Pstrąg z sosem i ziemniaczki parisienne (takie kulki)

Słuchajcie! Nie będę chwalidupą, na lewo i prawo opowiadać, że to mój przepis. Ten przepis mam od pana chefa Kurta Schellera. Sobie poszłam na szkolenie do niego w COOLinarium Łukasza Ochaba i coś tam się poduczyłam. Myślę, że jeszcze milion takich szkoleń i mogę się nazwać szefem kuchni.

Spróbujcie kiedyś tego przepisu na pyszną rybę. Jest bardzo łatwy i naprawdę smaczny, ręczę swoim sumieniem, że ryba pstrąg posmakuje!

Podaje wszem i wobec informację na temat użytych użyteczności.

Garnki firmy Berretti i są one z kolekcji Mistral i można je kupić na allegro.

Ten nożyk kulkowy kupiłam w KAŁflandzie na dziale z takimi pierdoletami do kuchni.

Tani winiacz w Lidlu.

Tyla!

Składniki:

  • RYBY: pstrągi całe (bez wnętrzności, jelit i kupy w jelitach) ilość sztuk uzależniona od tego ile osób nawet będzie chciało go zjeść. UWAGA! Jeżeli nie chce Ci się filetować ryby kup se same filety i już.
  • oliwa/olej
  • masło (daj tak z 20g)
  • nać pietruszki
  • 1 biała cebula
  • kapary
  • oliwki zielone
  • WYWAR: szkielety i głowy ryby
  • łodygi z natki pietruszki użytej do ryby
  • zielone warzywa np: por, korzeń pietruszki, biała cebula, trochę korzenia selera o i tak to jest
  • sól, pieprz
  • ZIEMNIACZKI PARISIENNE: ziemniaki, specjalny nożyk, 1-2 liście laurowe, sól

Co będziesz robić:

  1. RYBY

    Wersja filetowania w domu. No to sobie pofiletuj pstrąga (głowę, ogon i szkielet i te wszystkie inne zostaw- będzie z tego wywar). Gotowe filety wraz ze skórą, przyprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i później jak Ci się chce to połóż te filety do smażenia (SKÓRĄ DO GÓRY, A MIĘSEM DO DOŁU #lodżikal). I tak miziaj chwilę aż się troszku podsmaży. Później przełóż filety na jakiś talerz a na tym oleju z tych ryb podsmaż pokrojoną w kostkę białą cebulę, dorzuć kapary wedle uznania, pociachaną natkę pietruszki oraz pokrojone oliwki też wedle osobistycznych uznań. DODAJ CHOCHLĘ WYWARU RYBNEGO NA KTÓRY PRZEPIS BĘDZIESZ ZA MOMENT CZYTAĆ NA TEJ STRONIE (jeżeli nie chciało Ci się robić wywaru to się nie przejmuj, nie musi być tak bardzo fest), dodaj troszku winka białego.

    Jak tam się będzie podsmażać to pierdolollo, Ty w tym czasie zdejmij skórę z podsmażonych pstrągów i walnij je na patelnie, możesz dodać jeszcze troszkę soku z cytryny no i masło. Niech się chwile to podsmaży i heja.

  2. WYWAR: wlej do jakiegoś garnka wodę, włóż tam te resztki ryby plus zielone warzywa (do wywary rybnego dawaj zielone warzywa). Posól to i pieprznij to. Gotuj około 30minut ale maksymalnie 1 godzinę. Później to odcedź i heja, się fest nie orobisz.

  3. ZIEMNIACZKI PARIcośtam: obierz ziemniaki ze skóry i powycinaj kule za pomocą specjalnego noża (z reguły wychodzi 2 kulki z jednego ziemniaka). Wodę posól tak, aby była słona #lodżikal. Dodaj liść laurowy. Wrzuć te kulki i gotuj do miękkości, ale kuźwa pilnuj żeby zachowały atrukturę i się nie rozbabrały.

    UWAGA! nie wywalaj podziurkowanych resztek ziemniaków. Zostaw je nazajutrz i zrób z nich puree.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

2 thoughts on “Rybka plus pipka! Pstrąg z sosem i ziemniaczki parisienne (takie kulki)

  1. Hej Aga bardzo dziękuję za komentarz <3 co kucharz to inna technika 🙂 Buziaki! Pozdrawiam Cię serdecznie z podkarpacia <3

  2. Hejka przepis fajny zvtym ze u mnie we Francji zeby fajnie skora z ryby odchodzila nagrzewa sie patelnie z olejembi kladzie skora do patelni po chwili mamay cudowne filety i to nauczyl mnie tutejszy kucharz.ale dobrze wtedyvpatelnie zmienic zeby tej skory nie miec w sosie co przywarla do patelni.pozdrwaiam z Paryza .a o ziemniaczkach paryskich pierwsze slysze heheh.pewnie jak rosjanie o swoich pierogach i Grècy o rybie po grecku:) pozdrawiam .przepisy masz,superowe .merci

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy