Ryba w sosie z suszonych pomidorów - Kuchnia KBW

Ryba w sosie z suszonych pomidorów

Kochani drodzy!

Przekazuje na wasze gałki oczne przepis na cudownie smaczną rybę w sosie z suszonych pomidorów.

Najpierw proponuję je spróbować a później pisać czy jest to do porzygu nie dobre, czy też dobre.

Nie zjadłam jej z kartoflami, ugotowałam ryż z mrożonym groszkiem i kazałam wszystkim to tak zjadać.

Było pyszne!

Składniki:

  • ryba (weź sobie dorsza czy jaką tam lubisz)
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w zalewie plus troszkę oleju z nich
  • śmietka 30%
  • pieprz, sól i co tam lubisz do ryby
  • oliwa plus masło do smażenia

Co będziesz robić:

  1. Filet rybny ewentualnie oczyść z mułu i glonów. Pociachaj go na mniejsze kawałki.

  2. Na patelni rozgrzej troszkę oliwy i troszkę masła (nie wal tego dużo, bo będzie za tłusto). Oliwa zabezpieczy przed przyklejaniem, masło nada złocisty fajny kolorek.

  3. Rybę przyprósz solą, pieprzem i czym tam sobie chcesz. Na małym ogniu ją podsmaż.

  4. Kiedy ta ryba będzie sobie dochodzić w podsmażalni, Ty zrób pesto z suszonych pomidorów.

  5. Pomidory z odrobiną zalewy zblenduj porządnie w blenderze.

  6. Jak już rybki będą podsmażone z dwóch stron, odsuń je na bok patelni a na środek daj pastę z pomidorów. Weź ją chwile pomiziaj na patelni a następnie wlej trochę śmietanki 30% (oczami dozuj gęstość sosu, daj tyle śmietanki ile uważasz za słuszne).

  7. Przywróć rybki na środek patelni i pomiziaj je chwile w tym sosiku.

  8. Są pycha!

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

KOMENTUJESZ: “Ryba w sosie z suszonych pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy