Składniki:
- ryba (weź sobie dorsza czy jaką tam lubisz)
- 2 łyżki suszonych pomidorów w zalewie plus troszkę oleju z nich
- śmietka 30%
- pieprz, sól i co tam lubisz do ryby
- oliwa plus masło do smażenia
Kochani drodzy!
Przekazuje na wasze gałki oczne przepis na cudownie smaczną rybę w sosie z suszonych pomidorów.
Najpierw proponuję je spróbować a później pisać czy jest to do porzygu nie dobre, czy też dobre.
Nie zjadłam jej z kartoflami, ugotowałam ryż z mrożonym groszkiem i kazałam wszystkim to tak zjadać.
Było pyszne!
Filet rybny ewentualnie oczyść z mułu i glonów. Pociachaj go na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej troszkę oliwy i troszkę masła (nie wal tego dużo, bo będzie za tłusto). Oliwa zabezpieczy przed przyklejaniem, masło nada złocisty fajny kolorek.
Rybę przyprósz solą, pieprzem i czym tam sobie chcesz. Na małym ogniu ją podsmaż.
Kiedy ta ryba będzie sobie dochodzić w podsmażalni, Ty zrób pesto z suszonych pomidorów.
Pomidory z odrobiną zalewy zblenduj porządnie w blenderze.
Jak już rybki będą podsmażone z dwóch stron, odsuń je na bok patelni a na środek daj pastę z pomidorów. Weź ją chwile pomiziaj na patelni a następnie wlej trochę śmietanki 30% (oczami dozuj gęstość sosu, daj tyle śmietanki ile uważasz za słuszne).
Przywróć rybki na środek patelni i pomiziaj je chwile w tym sosiku.
Są pycha!
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Pyszna rybka👍