POL臉DWICA Z DORSZA 馃悷 POD CHMURK膭 SZPINAKOW膭 馃尡 - Kuchnia KBW

POL臉DWICA Z DORSZA 馃悷 POD CHMURK膭 SZPINAKOW膭 馃尡

Helo艂 tu KBW 馃憢
Jak komu艣 si臋 chce to zapraszam na nowy kana艂 YouTube „Kuchnia KBW” 馃摻馃帴

Troche si臋 艣piesz臋, wi臋c opisz臋 tylko konkretnie co, jak, kiedy, przez kogo i gdzie.

Jeszcze tylko dopowiem, 偶e gdyby kto艣 trzyma艂 nade mn膮 wiadro pe艂ne gnoj贸wki i kaza艂 powiedzie膰, kt贸ry rodzaj pol臋dwicy z dorsza smakuje mi bardziej, bo jak nie powiem to wyleje mi j膮 na g艂ow臋, to powiedzia艂abym, 偶e ta w sosie z pomidor贸w suszonych.

POL臉DWICA Z DORSZA 馃悷W SOSIE Z POMIDOR脫W SUSZONYCH 馃崊
– pol臋dwica z dorsza (ile tam zjecie w domu)
– s贸l, bia艂y pieprz (jak nie masz to 艣wiat si臋 nie wali), tymianek, cytrynka, szczypta pomidor贸w suszonych
– kilka kawa艂k贸w pomidor贸w suszonych w zalewie
– 艣mietanka 30%, albo 18%, albo wega艅ska

Pol臋dwice umyj i osusz. Przypraw po swojemu. Pomidory suszone zblenduj na g艂adk膮 past臋 wraz z odrobin膮 ich zalewy.
Dorsza podsma偶 na ma艣le z jednej i drugiej strony. Dodaj past臋 z pomidor贸w, chwil臋 pobe艂taj. Dodaj tej 艣mietanki i na ma艂ym ogniu trzymaj, delikatnie mieszaj膮c. P贸藕niej pasowa艂oby tego dorsza jeszcze na moment przewr贸ci膰 na drug膮 stron臋 i minut臋 potrzyma膰 i jest.

 

 

POL臉DWICA Z DORSZA 馃悷 POD CHMURK膭 SZPINAKOW膭 馃尡
– pol臋dwica z dorsza (ile tam zjecie w domu),
– s贸l, bia艂y pieprz (jak nie masz to 艣wiat si臋 nie wali), tymianek, cytrynka, m膮ka do obtoczenia (dzi臋ki niej wszystko b臋dzie przylega膰 do ryby i si臋 nie rozpierdaczy)
– szpinak mro偶ony (da艂am oko艂o 100g na 1 p艂at ryby), 1 艂y偶eczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, troch臋 艣mietany 30% lub 18%, 1 z膮bek czosnku i s贸l i heja!
– kruszonka: 2 艂y偶ki bu艂ki tartej, troszk臋 oliwy, mo偶na da膰 troszk臋 jakiego艣 parmezanu startego i to wybe艂ta膰.

I teraz skup si臋. Dorsza umyj, osusz. Dopraw do smaku. Dodaj do niego z膮bek czosnku przeci艣ni臋tego przez wyprask臋 i prosz臋 ja Was obtocz go w m膮ce. Daj go na blaszk臋 do pieczenia, kt贸r膮 wcze艣niej nasmaruj jakim艣 t艂uszczem. Niech ten dorsz sobie le偶y a Ty go艅 do patelni. Rozpu艣膰 mas艂o, daj z膮bek czosnku, delikatnie go podsma偶. Daj odmro偶ony szpinak (dobrze zakupi膰 taki ju偶 fajnie pociachany a nie zamro偶one ca艂e li艣cie. P贸藕niej one zostaj膮 mi臋dzy z臋bami). Pomiziaj chwil臋 wszystko. Dodaj troszk臋 艣mietanki. Pomiziaj chwile. Na koniec dodaj ma艂膮 艂y偶eczk臋 skrobi, 偶eby zag臋艣ci膰 ca艂膮 imprez臋.
Mo偶esz doprawi膰 jak uznasz, 偶e trzeba doprawi膰.

Wy艂贸偶 szpinakow膮 chmurk臋 na dorsza. Nast臋pnie wybe艂taj bu艂k臋 z oliw膮 i z tym serem (nie musisz go dawa膰 jak nie masz) i wy艂贸偶 to na szpinak. Piecz w 180stC oko艂o 20 minut.

Poda艂am do tych ryb ry偶 basmati, ugotowany na wczorajszym rosole. Podsma偶y艂am troch臋 艣wie偶ego szpinaku, doda艂am do niech troch臋 ugotowanego groszku, chwil臋 jeszcze podsma偶y艂am i wybe艂ta艂am to z ugotowanym ry偶em roso艂owym. I heja!

Mejdej! 馃拫Bez j臋zyczka

Fajnie, 偶e tutaj jeste艣! Prosz臋 si臋 rozgo艣ci膰 very serdecznie. Nazywam si臋 Kasi膮 B膮k-Wo藕niak i nawet chce mi si臋 gotowa膰, szczeg贸lnie lubi臋 nasz膮 Polsk膮 rodzim膮 kuchnie. Szybkie i tanie dania te偶 zrobi臋. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak kto艣 nie rozumuje co tutaj si臋 wydarza to albo tak, albo nie.

Sprawd藕 inne przepisy