DROŻDŻOWE PLACKI ZIEMNIACZANE Z PODKARPACKIEJ WSI
Szanowne Kochane ziomeczki!
Wrzucam Wam placuchy ziemniaczane prosto z podkarpackiej wsi, ale jak się okazuje robią je nawet w Anglii, więc ja nie wiem…
Uwaga! Bo to są smażone. Jak kogoś brzydzi smażenina to można je upiec w piekarniku… ale to już nie to samo i autorka wtedy nie odpowiada za smak
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- składniki na ciasto: 250ml mleka
- 30g drożdży
- szczypta cukru
- około 450g mąki (sypnęłam pszennej, Ty daj jaką używasz i wsypuj porcjami sprawdzając gałkami ocznymi czy będzie tyle czy jeszcze ciut. Ciasto ma być takie nie klejące)
- 1 jajko od szczęśliwej
- tyćke soli
- składniki na farsz:
- 500g ziemniaków
- 1/3 szklanki kaszy gryczanej (nie dawaj tak fest dużo
- pół białej cebuli pokrojonej w kostkę
- 70g białego sera (ale jak nie możesz zesra, to nie musisz dawać)
- i masło, a daj tak z 4 łyżki
- i sól, pieprz.
Co będziesz robić:
-
Zrób rozczyn z mleka, drożdży i cukru. Odstaw na chwilę pod przykryciem do wyrośnięcia
-
Później jak już se urośnie to dodaj jajko, sól, łyżkę oleju i porcjami mąkę aby z nią nie przesadzić
-
Wyrób ciasto (powinno odklejać się od rąk)
-
Natłuść miskę, włóż do niej ciasto, przykryj ścierą i heja na dłuższy czas do wyrośnięcia w ciepłym pomieszczeniu
-
-
Kasze ugotuj w osobnym naczyniu (nie razem z ziemiorami)
-
Cebule z większą ilością maseła zeszklij
-
Później jak już wszystko co ma się ugotować, się ugotuje to odcedź co tam trzeba
-
Wszystkie składniki, czyli ziemiory, kasze, syr, cebule z masłem i sól i pieprz, wszystko do jednej michy i potraktuj tłuczkiem do ziemniaków tak porządnie
-
Uwaga autorki: wszystkie składniki tłucz jeszcze ciepłe, wtedy wyjdzie taka fajna sraczkowata papka, bez grudek które zachodzą między zębami. Tutaj robotę robi masło i dobrze doprawiony farsz, więc nie krępuj się tylko poliż go zanim trafi do ciasta
-
Teraz wracamy do ciasta, które zapewne jest już szersze od futryny i pięknie wyrosło
-
Wywałkuj ciasto na grubość ok 5milimetrów
-
Jakąś szklanką czy kubkiem wykrawaj kółka. I teraz nie wiem czy dam radę Wam wytłumaczyć ale może dam, wyobrażajcie sobie jakbyście to lepili
-
Na każde kółko wykładaj farsz
-
Następnie każde kółko z farszem zlepiaj jak pierogi
-
Połóż pierożka na dłoni częścią zlepianą do góry. Drugą dłonią przyklep cały pierożek tak, żeby powstał taki owalny placuszek
-
Kurde mam nadzieję, że udało mi się wytłumaczyć
-
Placka połóż na ściereczce lnianej i jeszcze go doklep dłonią
-
Smaż placki na głębokim oleju. Można je również upiec w piekarniku (góra-dół, temp ok 170-180stC, czas aż będą zarumienione dobrze)
-
Najlepiej smakują jak się je zjada
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.