DROŻDŻOWE PLACKI ZIEMNIACZANE Z PODKARPACKIEJ WSI - Kuchnia KBW

DROŻDŻOWE PLACKI ZIEMNIACZANE Z PODKARPACKIEJ WSI

Szanowne Kochane ziomeczki!🌼
Wrzucam Wam placuchy ziemniaczane prosto z podkarpackiej wsi, ale jak się okazuje robią je nawet w Anglii, więc ja nie wiem…

Uwaga! Bo to są smażone. Jak kogoś brzydzi smażenina to można je upiec w piekarniku… ale to już nie to samo i autorka wtedy nie odpowiada za smak

Składniki:

  • składniki na ciasto: 250ml mleka
  • 30g drożdży
  • szczypta cukru
  • około 450g mąki (sypnęłam pszennej, Ty daj jaką używasz i wsypuj porcjami sprawdzając gałkami ocznymi czy będzie tyle czy jeszcze ciut. Ciasto ma być takie nie klejące)
  • 1 jajko od szczęśliwej
  • tyćke soli
  • składniki na farsz:
  • 500g ziemniaków
  • 1/3 szklanki kaszy gryczanej (nie dawaj tak fest dużo
  • pół białej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 70g białego sera (ale jak nie możesz zesra, to nie musisz dawać)
  • i masło, a daj tak z 4 łyżki
  • i sól, pieprz.

Co będziesz robić:

  1. Zrób rozczyn z mleka, drożdży i cukru. Odstaw na chwilę pod przykryciem do wyrośnięcia

  2. Później jak już se urośnie to dodaj jajko, sól, łyżkę oleju i porcjami mąkę aby z nią nie przesadzić

  3. Wyrób ciasto (powinno odklejać się od rąk)

  4. Natłuść miskę, włóż do niej ciasto, przykryj ścierą i heja na dłuższy czas do wyrośnięcia w ciepłym pomieszczeniu

  5. Ziemniaki ugotuj

  6. Kasze ugotuj w osobnym naczyniu (nie razem z ziemiorami)

  7. Cebule z większą ilością maseła zeszklij

  8. Później jak już wszystko co ma się ugotować, się ugotuje to odcedź co tam trzeba

  9. Wszystkie składniki, czyli ziemiory, kasze, syr, cebule z masłem i sól i pieprz, wszystko do jednej michy i potraktuj tłuczkiem do ziemniaków tak porządnie

  10. Uwaga autorki: wszystkie składniki tłucz jeszcze ciepłe, wtedy wyjdzie taka fajna sraczkowata papka, bez grudek które zachodzą między zębami. Tutaj robotę robi masło i dobrze doprawiony farsz, więc nie krępuj się tylko poliż go zanim trafi do ciasta

  11. Teraz wracamy do ciasta, które zapewne jest już szersze od futryny i pięknie wyrosło

  12. Wywałkuj ciasto na grubość ok 5milimetrów

  13. Jakąś szklanką czy kubkiem wykrawaj kółka. I teraz nie wiem czy dam radę Wam wytłumaczyć ale może dam, wyobrażajcie sobie jakbyście to lepili

  14. Na każde kółko wykładaj farsz

  15. Następnie każde kółko z farszem zlepiaj jak pierogi

  16. Połóż pierożka na dłoni częścią zlepianą do góry. Drugą dłonią przyklep cały pierożek tak, żeby powstał taki owalny placuszek

  17. Kurde mam nadzieję, że udało mi się wytłumaczyć

  18. Placka połóż na ściereczce lnianej i jeszcze go doklep dłonią

  19. Smaż placki na głębokim oleju. Można je również upiec w piekarniku (góra-dół, temp ok 170-180stC, czas aż będą zarumienione dobrze)

  20. Najlepiej smakują jak się je zjada

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

Sprawdź inne przepisy