Pizza z lat 90! Ciasto szersze od futryny
Dzień dobry!
Pamiętam jak po powrocie ze szkoły mama czasem przygotowywała taką pizze z ciastem szerszym od futryny.
Taka pizza lat 90 to jest moje wspomnienie domowego fast food’u.
Przypomniałam sobie o niej ostatnio i zrobiłam. Była pyszna, ale nie będę jej robić często bo dupa rośnie.
Ciał!
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- 500g mąki pszennej (dałam typ 450)
- 50g drożdży świeżych
- 50ml oleju
- bardzo płaska 1 łyżeczka soli
- 250ml ciepłej wody (ale może będzie trzeba dodać ciepłej wody jeszcze- musisz patrzeć gałkami ocznymi czy ciasto jest ok czy jest za gęste lub za za rzadkie. O i tak to jest).
- sos: pulpa pomidorowa (osobistycznie polecam mutti), czosnek granulowany, bazylia i oregano suszone
- składniki na pizze: cebula biała, pieczarki, ser żółty, papryka czerwona i skusiło mnie żeby dać chorizo (nie polecam bo mnie się sfajczyło)
Co będziesz robić:
-
Najpierw pasowałoby wybełtać ciasto. W tym celu drożdże wybełtaj w ciepłej wodzie (woda do 38stC nie wyżej), dodaj szczyptę cukru, wybełtaj i odczekaj aż se troszku postoją. Się zaczyn zrobi.
-
Mąkę wybełtaj z solą, dodaj olej, dodaj zaczyn. Wybełtaj wszystko na ciasto. UWAGA od autorki. Może tak być, że ciasto będzie zbyt twarde, dodaj wtedy trochę wody ciepłej. Ale! Może być też tak, że ciasto wyjdzie za rzadkie, dodaj wtedy po troszku mąki. Lodżikal.
-
Nasmaruj jakeś miednice olejem i daj do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5h do wyrośnięcia. Tak tylko powiem, że ma stać w cieplejszym miejscu.
-
No to jak sobie ciasto będzie rosło, Ty za ten czas naginaj sos. Pulpę wybełtaj z przyprawami i gotowe.
-
Cebule pokrój w pióra, zeszklij na oleju. Pieczarki pociachaj w plasterki dodaj do cebuli. Smaż i redukuj nadmiar wody. Posól i popieprz.
-
Jak już to ciasto wyrośnie weź je wyłóż na blachę prostokątną (wcześniej blachę wyłożyłam papierem ściernym do pieczenia).
-
Nastaw piekarnik na 180stC, opcja góra-dół
-
-
Dodaj cebule z pieczarkami i pociachaną w plasterki paprykę. Mnie podkusiło dać kumbase chorizo i mi się zjarała. To nie był dobry pomysł.
-
Do nagrzanego piekarnika włóż pizze, niech się piecze a tak z 40 minut. Między czasie tak pod koniec pieczenia obficie posyp pizze serem.
-
Pizza szersza od futryny gotowa. Jak Ci się chce to ją zjedz
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Super, tezniedawno robiłam pizzę. Ale racja…nie za często,bo wiadomo co później, można w tę „futrynę się nie zmieścić”🤣 Pozdrawiam 🙂