Naleśniki KBW - Kuchnia KBW

Naleśniki KBW

Cześć! Cześć! Cześć!

Wrzucam Wam przepisa na naleśniki, nawet mi wychodzą i się nie sfajczają. Znalazłam ten przepis na naleśniki w jakiejś starej książce kucharskiej i pozostał już ze mną na wsi … Jest ok, tyłka nie urywa ale proporcje mi się podobają. Nie zawiera cukru, ale jak chcesz to se dodaj. Takie naleśniki pasują do farszu na słodko oraz na słono, do mięsa i nie do mięsa.

Aby naleśniki wyszły ładne żółciutkie nie spalone jak ondulacja, warto użyć wiosennych jajek od rolnika, nie smarować dużo olejem patelni, no i chyba sam rodzaj patelni tez ma znaczenie, aby była dobra i nie sfajczała potrawy.

 

P.S 1: do wykonania naleśników użyłam mąki z pobliskiego młyna, jajka własnej produkcji moich Halinek, formę natłuściłam olejem w sprayu naszej marki www.sogood.pl, patelni używam od Berretti Tivano do naleśników www.berretti.pl można je kupić na allegro, maszynkę gazową używam marki happy home i też kupiłam na allegro za jakieś 80 ziko (ale w tamtym roku)

Składniki:

  • 250ml mleka (możesz zastąpić napojem roślinnym)
  • 250ml wody
  • 250g mąki (użyłam pszennej)
  • 1 duże jajko od szczęśliwej Halinki (zamiast jajka możesz użyć 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego)
  • sól
  • troszkę oleju do natłuszczenia patelni
  • pędzelek do natłuszczenia

Co będziesz robić:

  1. Mleko, wodę, mąkę, jajo i sól wybełtaj porządnie tak, żeby grudek nie było jakiś.

  2. Najlepiej odstaw masę na minimum 30 minut. A jak Ci się nie chce czekać to nie dostawiaj.

  3. Natłuść patelnię i smaż naleśniki po kilkanaście sekund na każdej ze stron

  4. Później wyrzuć na talerz.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

6 thoughts on “Naleśniki KBW

  1. Witam Pani Kasiu fajna stronka bardzo mi się podoba ciesze się że trafiłam na Pani bloga pozdrawiam serdecznie

  2. Mam pędzelek z pojemnikiem na olej i tym smaruję patelnie. Używam go też do smarowania pieczeni podczas pieczenia. Naleśniczki pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy