Naleśniki a'la meksykańskie. Nie musisz wyjeżdżać do Meksyku. - Kuchnia KBW

Naleśniki a’la meksykańskie. Nie musisz wyjeżdżać do Meksyku.

Mówię jak jest! KBW!

Kochane ludzie zapraszam do zrobienia farszu meksykańskiego do naleśników. Bez mięsa, bez surowych jajek, bez wyjazdu do Meksyku! Jeśli Ci się chce to możesz zrobić naleśniki z tego przepisu, o TU 

Nasze matematyczne mózgi obliczyły, że jeden naleśnik meksykański kosztuje 2,54zł  i powiem Państwu, że idzie coś się nim najeść. Miałabym tylko jedną zaczepkę do nich, nie redukuj bardzo passaty lub innego pomidorowego, bo wyjdą w środku troszkę za suche a one mają wyjść troszku za mokre. No i jak zwykle, życzę przyjemności w ustach w związku z jedzeniem tych naleśników. Pozdrawiam bardzo serdecznie wszystkich dookoła!

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy słodkiej
  • słoik ciecierzycy
  • 400ml passaty (lub rozcieńczonego przecieru pomidorowego)
  • jeszcze trochę passaty żeby polać naleśniki
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 mała cebula biała (patrz żeby była niespleśniała)
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, oregano i jak chcesz to jeszcze inne srolololo
  • no i tak 8-10 naleśników
  • i oleju trochę do podsmażenia
  • troszkę startego żółtego sera
  • i do potrzepania szczypiorek

Co będziesz robić:

  1. Obydwie cebule obierz i pokrój na małą kostkę. Podsmaż na patelni.

  2. Ząbki czosnku pokrój i dodaj do cebuli. Wszystko chwilkę podsmaż.

  3. Do smażenia dodaj czerwoną fasolę oraz ciecierzycę. Kukurydzy na razie nie ruszaj. I to wszystko pomiziaj na patelni przez chwilę.

  4. Wszystko przypraw wedle swoich osobistycznych preferencji, poprzez przyprawy wyżej podane przez autorkę.

  5. Wlej passatę i to miziaj wszystko. Mieszej i dodaj kukurydzę.

  6. Czystą łyżką weź sprawdź czy wszystko jest dobrze doprawione.

  7. Gotowy farsz zawiń w naleśniki. Z tej ilości farszu powinno się nadziać około 8 naleśników.

  8. Pojemnik do zapiekania naleśników weź nasmaruj tłuszczem i włóż do niego naleśniki.

  9. Polej to jeszcze troszku passatą i podsyp żółtym zesrem.

  10. Piecz około 15 minut w 170stC góra-dół.

  11. Na koniec podsyp szczypiorkiem i heja! Można jeść!

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy