MAKARON "USZY SHREKA" - Kuchnia KBW

MAKARON „USZY SHREKA”

Niecałe 3 złote za porcję dania, czyli około 12 polskich złotych za cały obiad dla 4ro osobowej rodziny. Jest to koszt szybkiego domowego obiadu, który z powodzeniem możesz zaserwować  rodzince czy znajomym. Nie wymaga jakiś większych zdolności kulinarno-krajoznawczych. Po prostu idziesz po jarmuż i gotujesz go z makaronem.

Mało tego! To może być niezły hit! Makaron „uszy shreka” zrobił dziś furorę w domu. Ritka i Tymek oblizali całe miski, ojcu rodziny tez smakowało, mnie też się chciało to zjeść. Z czystym sumieniem podaję Wam fajny przepis na prosty, szybki makaron z jarmużem i obiecuje, że nie kłamie.

Wiele osób na widok jarmużu zastanawia się z czym to jeść i jak to jeść. Jarmuż nie musi być trudny w wykonaniu, czego dowodem jest dzisiejszy przepis. Zapraszam do stołu !

Składniki:

  • 1 opakowanie jarmużu (ok 200g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • opakowanie ulubionego makaronu spaghetti
  • tyćke oliwy
  • 50g sera typu parmezan
  • sól i pieprz

Co będziesz robić:

  1. Ser typu parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach.

  2. Z jarmużu wydrzyj łodyżki. Liście umyj.

  3. Ząbki czosnku zmiażdż, obierz ze skórki.

  4. Nastaw wodę na makaron, posól ją aż będzie słona #lodżikal.

  5. Makaron gotuj i tak w połowie jego gotowania wrzuć do niego jarmuż oraz ząbki czosnku, niech to się z tym makaronem pogotuje 1 minutę.

  6. Po minucie wyciągnij jakimś cudem ten jarmuż oraz czosnek. Wrzuć to wszystko do blendera, wlej troszkę oliwy i połowę sera parmezan i to zblenduj.

  7. Jeśli będzie zbyt gęste wlej troszkę wody z gotującego się makaraonu.

  8. Pesto dopraw solą oraz pieprzem, jeśli jest taka potrzebność.

  9. Ugotowany makaron przecedź (wodę z niego nie wylewaj do zlewu, jeszcze się przyda).

  10. Wybełtaj makaron z pesto z jarmużu. Jeśli będzie taka potrzebność to wlej troszkę wody z ugotowanego makaronu i wybełtaj wszystko. Wtedy to będzie takie fajne danie nie taki ulep.

  11. Każdy talerz podsyp startym parmezanem. Możesz dodać pomidorki koktajlowe.

  12. Robotę w tym daniu robi ten parmezan, nadaje mu fajnej nutki smakowej. Jak kuźwa w każdym daniu #lodżikal. Poniżej również przedstawiam fotę garów o które pytacie podczas lajvów, świetnie nadają się do makaronów, do ich odcedzania i jakiś tam pierdoletów. Gary Berretti sreti Mistral <3 www.berretti.pl

    Oraz namacalne dowody, że jarmuż zjedzą nawet dzieksy 🙂

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

7 thoughts on “MAKARON „USZY SHREKA”

  1. To wygląda świetnie, smakuje znakomicie i znika w oka mgnieniu.
    Dla tych co na bezmięsne dania mówią kategoryczne FUUUJJ, polecam dodać smazonego fileta z kurczaka lub łososia.

  2. Witam Kasieńko.Makaron „USZY SHREKA” właśnie dzisiaj zrobiłam.Pychotka.Pozdrawiam Ciebie cieplutko i przesyłam całuski.

  3. Smaczne danie, zdrowe i tanie. Lubię Twoje popisy i przepisy! Bądź sobą, gratuluję odwagi i szczerości. Ale tacy powinniśmy być, nie tylko kobiety- chopy też 🤪Pozdrawiam !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy