Kurczak słodko-kwaśny
Dzień dobry.
Od razu gadam, że jak ktoś się brzydzi mięsa to takie danie może sobie zrobić z samymi warzywami.
Najtrudniejszą rzeczą w tym wszystkim jest wydarcie mięsa z ćwiartek z kurczaka, wszystko powinno odbywać się bez skóry i kości, samo mięcho Halina. Ćwiartki są bardzo delikatne i pyszne, ale oczywiście możesz to zrobić z piersi (kurczaka, nie swoich).
Tego dania nauczył mnie hamerykański chef kuchni, które serwuje w swojej restauracji.
Moim osobistycznym zdaniem trzeba dobrze dobrze wywarzyć słodko-kwaśny smaczek, tutaj trochę soli tam troszke może czegoś ostrzejszego. I ważne, żeby nie przesadzić z ilością składników
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- kurczak wraz z tempurą : ok 400g mięsa z udek kurczaka (bez kości oraz skóry), także będziesz musiała wydrzeć mięso z udek a kości zostaw na jakiś wywar. Jak są wery fest duże udka to wystarczy dwa, jak są mniejsze to weź kup 3.
- tempura: sól
- 3/4 mąki (użyłam pszennej)
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (od bidy będzie ziemniaczana)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka oleju
- Warzywa i inne: 1 czerwona papryka, 2 małe cebule, porządna garść fasolki szparagowej, 4 ząbki czosnku, 4-5 plastrów ananasa z puszki.a
- Sos do warzyw oraz zawiesina: pół szklanki bardzo wery fest ciepłej wody, sól, 1 łyżki cukry brązowego, 5 łyżki keczupu, pół szklanki soku z ananasa z puszki, 3-4 łyżki octu jabłkowego. Zawiesina: 2 łyżki skrobi kukurydzianej/ ziemniaczanej, 3 łyżki wody
Co będziesz robić:
-
Przygotuj kuraka. Trzeba wyciągnąć mięso i pociachać je na troszkę większe kawałki wrzucić do miski i oczekiwać na zalanie go tempurą.
-
Zrób tempurę: mąkę, sól, skrobie, proszek do pieczenie, sodę, wodę, olej- wybełtaj porządnie i wlej do kuraka. Pozostaw na 15 minut niech sobie napęcznieje.
-
W tym czasie przygotuj warzywa i ananasa: pokrój wszystko jak lubisz.
-
Na patelnię wlej trochę tego oleju i usmaż mięso z kurczaka z obydwu stron
-
Połóż mięso na ręczniku kuchennym żeby tego tłuszcza troche wsiąknął.
-
Z tej samej patelni odlej trochę tłuszczu i wrzuć cebulę, zeszklij. Wrzuć paprykę, fasolkę ananasa. Podsmaż. Na koniec dodaj czosnek przepuszczony przez praskę.
-
W tym czasie wybełtaj sos do warzyw i dodaj go do warzyw i ananasa. Mieszej to na patelni.
-
Wyrób zawiesinę i dodaj na patelnię. Wszystko ładnie wymieszaj.
-
Dodaj teraz kurczaka w tempurze i wymieszaj danie.
-
Jak lubisz to podaj to z ryżem i pociachanym szczypiorkiem
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Pychotka 😋
Właśnie będę dziś robiła na obiad… jużem się zaśliniła 😛