Kurczak słodko-kwaśny - Kuchnia KBW

Kurczak słodko-kwaśny

Dzień dobry.

Od razu gadam, że jak ktoś się brzydzi mięsa to takie danie może sobie zrobić z samymi warzywami.

Najtrudniejszą rzeczą w tym wszystkim jest wydarcie mięsa z ćwiartek z kurczaka, wszystko powinno odbywać się bez skóry i kości, samo mięcho Halina. Ćwiartki są bardzo delikatne i pyszne, ale oczywiście możesz to zrobić z piersi (kurczaka, nie swoich).

Tego dania nauczył mnie hamerykański chef kuchni, które serwuje w swojej restauracji.

Moim osobistycznym zdaniem trzeba dobrze dobrze wywarzyć słodko-kwaśny smaczek, tutaj trochę soli tam troszke może czegoś ostrzejszego. I ważne, żeby nie przesadzić z ilością składników

Składniki:

  • kurczak wraz z tempurą : ok 400g mięsa z udek kurczaka (bez kości oraz skóry), także będziesz musiała wydrzeć mięso z udek a kości zostaw na jakiś wywar. Jak są wery fest duże udka to wystarczy dwa, jak są mniejsze to weź kup 3.
  • tempura: sól
  • 3/4 mąki (użyłam pszennej)
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (od bidy będzie ziemniaczana)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
  • Warzywa i inne: 1 czerwona papryka, 2 małe cebule, porządna garść fasolki szparagowej, 4 ząbki czosnku, 4-5 plastrów ananasa z puszki.a
  • Sos do warzyw oraz zawiesina: pół szklanki bardzo wery fest ciepłej wody, sól, 1 łyżki cukry brązowego, 5 łyżki keczupu, pół szklanki soku z ananasa z puszki, 3-4 łyżki octu jabłkowego. Zawiesina: 2 łyżki skrobi kukurydzianej/ ziemniaczanej, 3 łyżki wody

Co będziesz robić:

  1. Przygotuj kuraka. Trzeba wyciągnąć mięso i pociachać je na troszkę większe kawałki wrzucić do miski i oczekiwać na zalanie go tempurą.

  2. Zrób tempurę: mąkę, sól, skrobie, proszek do pieczenie, sodę, wodę, olej- wybełtaj porządnie i wlej do kuraka. Pozostaw na 15 minut niech sobie napęcznieje.

  3. W tym czasie przygotuj warzywa i ananasa: pokrój wszystko jak lubisz.

  4. Na patelnię wlej trochę tego oleju i usmaż mięso z kurczaka z obydwu stron

  5. Połóż mięso na ręczniku kuchennym żeby tego tłuszcza troche wsiąknął.

  6. Z tej samej patelni odlej trochę tłuszczu i wrzuć cebulę, zeszklij. Wrzuć paprykę, fasolkę ananasa. Podsmaż. Na koniec dodaj czosnek przepuszczony przez praskę.

  7. W tym czasie wybełtaj sos do warzyw i dodaj go do warzyw i ananasa. Mieszej to na patelni.

  8. Wyrób zawiesinę i dodaj na patelnię. Wszystko ładnie wymieszaj.

  9. Dodaj teraz kurczaka w tempurze i wymieszaj danie.

  10. Jak lubisz to podaj to z ryżem i pociachanym szczypiorkiem

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

2 thoughts on “Kurczak słodko-kwaśny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy