Kurczak pieczony w maślance - Kuchnia KBW

Kurczak pieczony w maślance

Witajcie. Upolowałam kurczaka na obiad i go dziś zjem . Macie tutaj super przepis od mojej koleżanki po fachu Samin Nosrat. Jest to turbo prosty a efektowny kurczak na obiad. W zasadzie robi go za Ciebie piekarnik, Ty masz popijać kawkę i od czasu do czasu do niego zerknąć. Aby stworzyć dobrego kurcoka wystarczą tylko dwa składniki: maślanka i sól, które zmiękczają mięso. Woda z maślany zwiększa soczystość a sól utrudnia wyciek płyny z mięsa podczas wypieku. Razem z tym kurczakiem możesz sobie upiec jakieś ziemniaki. Tyle pierdolollo.

Składniki:

  • Cały kurczak z wydartymi wnętrznościami. Najlepszy o wadze do około 1800g
  • Duża maślanka (bez żadnych udziwnień w dodatkach, po prostu sama maślana i tyle)
  • Sól

Co będziesz robić:

  1. Jak się nie brzydzisz, to weź tego kurczaka i mu utnij szyję oraz skrzydełka, tyłek zostaw.

  2. Przygotuj coś w czym będziesz bejcować kurczaka, w tym przypadku bardzo dobrze sprawdza się duży worek strunowy, ale lodżikal, że nie będziesz naginać przez pół miasta po worek strunowy więc może być jakiś baniak.

  3. Załóżmy, że masz ten worek strunowy, wyobraź to sobie.

  4. Wybełtaj porządnie maślankę ze sporą ilością soli, ale nie wal jej tak turbo dużo.

  5. Do worka (lub do garnka) włóż kurczaka i zalej (nie się) go maślaną z solą. Porządnie tak wymiziaj kurcoka, żeby ta maślana dostała się wszędzie i każdy skraweczek kurczaka jej dotykał.

  6. I tak zamknij ten woreczek lub garnek, pozostaw w lodówce na całą noc najlepiej (a jeśli nie możesz się doczekać to przynajmniej na kilka godzin).

  7. Jak już ten kurczak swoje odleży i nie dostanie odleżyn, to go wyciągnij z lodówki i pozostaw na godzinkę, aby złapał temperaturę otoczenia (jeśli wsadzisz takiego zimnego do gorącego piekarnika to Ci się nie upiecze równomiernie i dupa zbita).

  8. Na tacę do pieczenia wyłóż jakiś papier do pieczenia #lodżikal. Później kurczaka trochę otrząśnij z tej maślany i połóż na tacę.

  9. Zwiąż kurczakowi nogi jakimś sznurkiem rzeźniczym.

  10. I teraz skup się. Kurczaka połóż na patelni do pieczenia tak: żeby jego piersi były na środku a jego związane nogi były zwrócone w kierunku LEWEJ TYLNIEJ komory piekarnika (na tylnik rogach panuje najwyższa temperatura, i to też pomoże żeby piersi tego kurczaka się nie rozgotowały zanim udka zdążą zmięknąć #lodżikal). I tak go piecz na w 220stC przez 20 minut.

  11. Zrób se kawke.

  12. Po 20 minutensach zmniejsz temperaturę do 200stC i piecz tego kurcoka jeszcze 10 minet.

  13. Teraz następuje czas zmiany kierunku nóg kurczaka. Zwróć je w kierunku PRAWE TYLNIEJ komory piekarnika i tak dalej piecz już następne 30 minut.

  14. Prawdopodobnie będziesz się wkurzać, że kurczak jest przypalony z zewnątrz. No a jaki ma być! Przecież go namaściłaś maślanką, która się karmelizuje w wysokich temperaturach! Nie martwiaj, w środku jest pyszny!

  15. Kiedy będziesz podnosić udka i już  będą „same” odchodzić od reszty tułowia to znak od piekarnika, że kurczak gotowy. Możesz jeszcze nożem naciąć udko, kiedy wypłynie przezroczysty sok to oznaka, że mięso już beje.

  16. Przed pokrojeniem kurczaka, pozwól mu jeszcze odleżeć tak z 7 minut.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

15 thoughts on “Kurczak pieczony w maślance

  1. Witaj 🤚 Trochę mało przypraw, ale myślę że będzie dobry🤔
    Ja robię zawsze na sylwestra ( i nie tylko) kurczaka przyprawionego na piwie🤔🤚🤗

  2. Kurczaka na pewno spróbuję. Opis jest mega , uśmiałam się na maksa. Jest napisany tak że każdy załapie o co kaman.

    • Bardzo zależy mi na tym, aby opisy były czytelne i krok po kroku wykonanie. Cieszę się, że się podoba 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy