Krewetki z warzywami. Pyszne danie kuchni podkarpacko-japońskiej
Szanowni Państwo!
Nie ma co pierdolollo, pasuje to danie zrobić i zapisać sobie gdzieś w korze mózgowej, bo jest przeeeepyyycha!
Nie jestem zbytnią fanką krewetek, ale powoli, powoli się przekonuje. Posiadają dużo łatwo przyswajalnego białka, są lekkostrawne i tam wit B też się znajduje.
Myślę, że warto się przekonać do nich.
Ja dałam radę to Ty Halina nie dasz!?
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- krewetki (ilość uzależniona od ilości przewodów pokarmowych w domu)
- ryż (ilość uzależniona od ilości przewodów pokarmowych w domu)
- ze 3 mniejsze marchewki
- pół czerwonej papryki
- pół dużej cukinii
- cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- imbir lub młody imbir (to różowe w słoiku do sushi)
- pieprz, sól
- szczypiorek
- ciemny sos sojowy
- skrobia kukurydziana lub ziemniaczana lub mąka ziemniaczana
- biały ryż
Co będziesz robić:
-
Przygotuj ryż. Weź go opłucz w wodzie, kilka razy. Ugotuj go według instrukcji podanej na opakowaniu.
-
Przygotuj warzywa: cebula w piórka, marchewka na cieniutkie słupki, papryka w paseczki, cukinia w plasterki, czosnek bez łupin, szczypiorek posiekaj, imbir zetrzyj na tarce (a jeśli używasz młodego różowego imbiry to nie ma co ścierać lodżikal)
-
Jeśli krewetki posiadają pancerzyki to je zdejmij- chyba, że lubisz to jeść.
-
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebule, podsmaż. Dodaj marchewki, dodaj paprykę. Podsmaż. Dodaj cukinie i czosnek. Podsmaż. Dodaj krewetki Podsmaż. Wybełtaj delikatnie.
-
4 łyżki sosu sojowego wybełtaj z 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej. Wlej to na patelnie i wybełtaj z tymi warzywami i krewetkami. Jak sos wyjdzie za gęsty to dolej wody. Jak sosu będzie za mało to se zrób kolejną porcję.
-
Tam wiadomo, między czasie posól, popieprz.
-
-
Na talerz walnij ugotowany ryż. Na to warzywa i krewety. Na to daj szczypiorek.
-
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Nie przeczytałam jeszcze przepisu, ale przeczytałam już wstęp i pomyślałam, że napiszę komentarz. Jesteś bardzo sympatyczną osobą i Twoja pozytywna energia uaktywnia moją. Dziękuję za te przepisy, a nade wszystko,że się odważylas i działasz. Wracam teraz do przepisu,bo coś jutro trzeba ugotować 😊