Kotleciki jaglane z czymś tam…
Dzień dobry!
Bez zbędnego pierdolollo przekazuje na Państwa rogówki oczne, przepis na pyszne kotleciki jaglane, prawie bezglutenowe. Wybełtałam je z łososiem i suszonymi pomidorami, co spowodowało powstanie dosyć interesującego smaku. Dodatkowo dodałam mozzarellę, zrobiłam to po to, aby kotleciki były jeszcze bardziej wilgotne i smaczne. Jak zwykle się nie pomyliłam. Są pyszne, wilgotne, w ustach czuć nie tylko ślinę, ale również zjadliwe kotleciki.
Taka mała pierdutka uwaga. Do tych sznycli nie musisz dodawać jajka. Na świecie istnieją osoby, które nie jedzą jajek, z różnych przyczyn. I ja to szanuje. Zamiast jajka możesz dodać łyżkę zmielone siemienia lnianego wybełtanego z 1-2 łyżkami wody. LUB! nie dodawaj nic, kasza jaglana posiada takie właściwości, że się lepi (chyba, że ugotujesz ją na SYPKO, wtedy się nie będzie lepić).
Nie musisz też obtaczać w bułce tartej, możesz je obtoczyć w zblendowanych płatkach owsianych lub właśnie w jakimś sezamie lub innych nasionach.
Z tak dobranych proporcji kotleciki nie powinny się rozpierdzielić, wyjdzie ich porządnie kilkanaście sztuk sytych kotleciorów.
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej przed ugotowaniem (u nas bez zmian, szklanka nadal ma 250ml poj.)
- 2 szklanki wody
- szczypta soli
- 100g łososia w plastrach czy coś
- 2 porządne łyżki pomidorów suszonych w zalewie
- 1 kulka sera mozzarella (chyba, że się brzydzisz to nie dodawaj)
- garść pociachanego koperku
- 2 jajka od Halinek
- bazylia albo świeża albo nie świeża
- sól i pieprz
- bułka tarta do obtoczenia lub inne jakieś czym obtaczasz
- tłuszcz do smażenia
Co będziesz robić:
-
Kaszę jaglaną przygotuj do ugotowania. Jeśli nie chcesz aby śmierdziała jak mocz konia to ją podpraż na suchej patelni aż uwolni się z niej woń. Niech dopiero później następuje gotowanie.
-
2 szklanki wody zagotuj, dodaj szczyptę soli i wrzuć odśmierdziałą kasze jaglaną.
-
Po ugotowaniu kaszy weź ją ostudź.
-
Łososia pokrój w kosteczkę, suszone pomidory też pokrój w kosteczkę, kulkę mozzarelli zetrzyj na tarce o grubych oczkach, koperek pociachaj, jajka rozbełtaj.
-
Wszystko to co pociachałaś wymieszaj z ostudzoną kasza jaglaną. I weź to wybełtaj porządnie Halina!
-
Wszystko solnij solą, pieprznij pieprzem, dodaj bazylii (ona zrobi tutaj robotę)
-
Uformuj kotleciki. Weź mase do łapy, uformuj kulkę później ją spłaszcz i obtocz w bułce tartej.
-
Smaż po chwili na każdej ze stron, lub upiecz w piekarniku w 190stc przez około 15-20 minet.
-
Włóż do przewodu pokarmowego wraz z dodatkiem jakiś kiszonek
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Kotleciki superanckie, pierwsza partia trochę się rozwalała, ale już druga ok , dałam mocniejszy ogień. Ciekawi mnie jak smakują na zimno , trza poczekać, pozdrawiam
Robię już kolejny raz! Są mega 😍😍
Mam pytanko o Łososia. Surowy czy wędzony?
łosoś w plastrach wędzony <3
Kurczę… zrobiłam je dzisiaj i są rewelacyjne 🙂 Bardzo dziękuję za ten przepis 🙂
Bardzo dziękuję za ten przepis!
Robiłam już dwa razy, kotleciki są po prostu obłędne.
Pozdrawiam serdecznie!
pozdrawiam Monia!