Kotleciki jaglane z czymś tam... - Kuchnia KBW

Kotleciki jaglane z czymś tam…

Dzień dobry!

Bez zbędnego pierdolollo przekazuje na Państwa rogówki oczne, przepis na pyszne kotleciki jaglane, prawie bezglutenowe. Wybełtałam je z łososiem i suszonymi pomidorami, co spowodowało powstanie dosyć interesującego smaku. Dodatkowo dodałam mozzarellę, zrobiłam to po to, aby kotleciki były jeszcze bardziej wilgotne i smaczne. Jak zwykle się nie pomyliłam. Są pyszne, wilgotne, w ustach czuć nie tylko ślinę, ale również zjadliwe kotleciki.

 

Taka mała pierdutka uwaga. Do tych sznycli nie musisz dodawać jajka. Na świecie istnieją osoby, które nie jedzą jajek, z różnych przyczyn. I ja to szanuje. Zamiast jajka możesz dodać łyżkę zmielone siemienia lnianego wybełtanego z 1-2 łyżkami wody. LUB! nie dodawaj nic, kasza jaglana posiada takie właściwości, że się lepi (chyba, że ugotujesz ją na SYPKO, wtedy się nie będzie lepić).

Nie musisz też obtaczać w bułce tartej, możesz je obtoczyć w zblendowanych płatkach owsianych lub właśnie w jakimś sezamie lub innych nasionach.

Z tak dobranych proporcji kotleciki nie powinny się rozpierdzielić, wyjdzie ich porządnie kilkanaście sztuk sytych kotleciorów.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej przed ugotowaniem (u nas bez zmian, szklanka nadal ma 250ml poj.)
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 100g łososia w plastrach czy coś
  • 2 porządne łyżki pomidorów suszonych w zalewie
  • 1 kulka sera mozzarella (chyba, że się brzydzisz to nie dodawaj)
  • garść pociachanego koperku
  • 2 jajka od Halinek
  • bazylia albo świeża albo nie świeża
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia lub inne jakieś czym obtaczasz
  • tłuszcz do smażenia

Co będziesz robić:

  1. Kaszę jaglaną przygotuj do ugotowania. Jeśli nie chcesz aby śmierdziała jak mocz konia to ją podpraż na suchej patelni aż uwolni się z niej woń. Niech dopiero później następuje gotowanie.

  2. 2 szklanki wody zagotuj, dodaj szczyptę soli i wrzuć odśmierdziałą kasze jaglaną.

  3. Po ugotowaniu kaszy weź ją ostudź.

  4. Łososia pokrój w kosteczkę, suszone pomidory też pokrój w kosteczkę, kulkę mozzarelli zetrzyj na tarce o grubych oczkach, koperek pociachaj, jajka rozbełtaj.

  5. Wszystko to co pociachałaś wymieszaj z ostudzoną kasza jaglaną. I weź to wybełtaj porządnie Halina!

  6. Wszystko solnij solą, pieprznij pieprzem, dodaj bazylii (ona zrobi tutaj robotę)

  7. Uformuj kotleciki. Weź mase do łapy, uformuj kulkę później ją spłaszcz i obtocz w bułce tartej.

  8. Smaż po chwili na każdej ze stron, lub upiecz w piekarniku w 190stc przez około 15-20 minet.

  9. Włóż do przewodu pokarmowego wraz z dodatkiem jakiś kiszonek

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

7 thoughts on “Kotleciki jaglane z czymś tam…

  1. Kotleciki superanckie, pierwsza partia trochę się rozwalała, ale już druga ok , dałam mocniejszy ogień. Ciekawi mnie jak smakują na zimno , trza poczekać, pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy