Kopytka z sosem pomarańczowym - Kuchnia KBW

Kopytka z sosem pomarańczowym

Mam dla Ciebie znakomity przepis. Są to zwykłe kopytka z polskich kartofli, polane sosem pomarańczowym. Genialnie smakują same w sobie, ale będą również fajnie komponować się z piersiami z kaczki- tutaj ło jest przepis na te piersi kacze TU

Myślę, że taki obiad szczególnie przypadnie do gustu najmłodszej grupie przewodów pokarmowych 🙂

Składniki:

  • Moje proporcje na kopytka: 1,20kg ziemniaków już obranych, 350g mąki pszennej, 30g mąki ziemniaczanej, 1 jajko od szczęśliwej, sól.
  • A tutaj składniki na sos pomarańczowy: 1/2 L soku pomarańczowego (smaczniejszy jest ze świeżo wyciśniętych pomarańczy ale może być z kartonu), 2 łyżeczki cukru, 50g masła, skrobia kukurydziana

Co będziesz robić:

  1. Kopytka robię tradycyjnie, czyli rękami.

  2. A sos tak: wyciskam pomarańcze, wlewam do gara, doprowadzam do wrzenia. Dodaje cukier, masło, troszkę startej skórki z pomarańczy. Chwile gotuje a następnie zaciągam skrobią zmieszaną z wodą, do otrzymania konsystencji sosu. I ju.

    UWAGA! nie wal tej skrobi nie wiadomo ile, wystarczy łyżeczka, jak trza bedzie to dodasz jeszcze.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

2 thoughts on “Kopytka z sosem pomarańczowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy