KLOPSIKI WOŁOWE Z PARMEZANEM. Niebo w gymbie !
Szanowni Państwo! Jeżeli nie spróbuje kto tych klopsików to jego przewód pokarmowy straci wiele doznań. Są obłędnie pyszne! Tak delikatne i tak mięciutkie (nie takie zbite karkówki, spalone na tłuszczu po rybie). Wykonane z dobrego mięsa wołowego, zanurzone w sosie z naprawdę wybitnych pomidorów (sos mutti) plus parmezan. Gwarancja pysznego obiadu! Zapraszam do stołu na wybitne klopsiki wołowe!
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- 400-450 g zmielonej łopatki wołowej
- 1 średnie jajko od szczęśliwej
- 1/3 szklanki ulubionego keczupu (używam szklanki o poj.250ml)
- 5 łyżek startego parmezanu
- pieprz, sól
- suszone oregano, bazylia jak Ci się chce to tymianek
- sos: 2 duże białe cebule niespleśniałe, 4 ząbki czosnku, duża butelka passaty (700ml)
Co będziesz robić:
-
Najpierw to nastaw piekarnik na 180stC, grzanie góra-dół.
-
Teraz wybełtaj: mięso, jajko, keczup, parmezan i przyprawy. Z porządnie wybełtanej masy uformuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego, który spadł z drzewa i leży w krzakach.
-
Klopsiki powykładaj na blaszce do pieczenie i włóż do pieczenie na około 7 minet.
-
W tym czasie przygotuj są zwany marinara.
-
Pokrój cebule w kostkę oraz czosnek też pokrój w kostkę. Jak spierdaczysz i kostka będzie nierówna, trudno #lodżikal
-
Rozgrzej olej na dużej patelni, dodaj cebule, zeszklij.
-
-
Dodaj passate oraz przyprawy. Niech se to bulgocze.
-
Wyjmij z piekarnika klopsiki i z nich wyjdzie troszkę sera, nie panikuj, tak będzie.
-
Delikatnie przełóż klopsiki i przełóż do gotującego się sosu ( przełóż wraz z tym zesrem który wyszedł z nich i leży na blaszce).
-
Gotuj całość na małym ogniu przez około 20 minut. UWAGA WAŻNE! Nie przewracaj klopsików, bo się mogą rozbabrać i po imprezie.
-
Podawaj z jakimś makaron czy czymś co lubisz!
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Klopsiki wołowe -niebo w gymbie 😋 rewelacja 👏
to prawda, są wybitne!
Na niedzielny obiad były klopsiki z ryżem, pięknie komponują się posypane świeżą natką pietruszki. Nie miałam za wiele parmezanu, pomeszałam z goudą, pykło.
Niewiele roboty, pychotka, wpisuję do mojego przepiśnika.
Dzisiaj na obiad były klopsiki z ryżem, pięknie komponują się posypane świeżą natką pietruszki. Nie miałam za wiele parmezanu, pomeszałam z goudą, pykło.
Pychotka, wpisuję do mojego przepiśnika.
Kasiu jesteś very very super osobą często korzystam z twoich przepisów , dzisiaj właśnie robię klopsiki 🤗🤗🤗🥰🥰🥰