KLOPSIKI WOŁOWE Z PARMEZANEM. Niebo w gymbie ! - Kuchnia KBW

KLOPSIKI WOŁOWE Z PARMEZANEM. Niebo w gymbie !

Szanowni Państwo! Jeżeli nie spróbuje kto tych klopsików to jego przewód pokarmowy straci wiele doznań. Są obłędnie pyszne! Tak delikatne i tak mięciutkie (nie takie zbite karkówki, spalone na tłuszczu po rybie). Wykonane z dobrego mięsa wołowego, zanurzone w sosie z naprawdę wybitnych pomidorów (sos mutti) plus parmezan. Gwarancja pysznego obiadu! Zapraszam do stołu na wybitne klopsiki wołowe!

Składniki:

  • 400-450 g zmielonej łopatki wołowej
  • 1 średnie jajko od szczęśliwej
  • 1/3 szklanki ulubionego keczupu (używam szklanki o poj.250ml)
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • pieprz, sól
  • suszone oregano, bazylia jak Ci się chce to tymianek
  • sos: 2 duże białe cebule niespleśniałe, 4 ząbki czosnku, duża butelka passaty (700ml)

Co będziesz robić:

  1. Najpierw to nastaw piekarnik na 180stC, grzanie góra-dół.

  2. Teraz wybełtaj: mięso, jajko, keczup, parmezan i przyprawy. Z porządnie wybełtanej masy uformuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego, który spadł z drzewa i leży w krzakach.

  3. Klopsiki powykładaj na blaszce do pieczenie i włóż do pieczenie na około 7 minet.

  4. W tym czasie przygotuj są zwany marinara.

  5. Pokrój cebule w kostkę oraz czosnek też pokrój w kostkę. Jak spierdaczysz i kostka będzie nierówna, trudno #lodżikal

  6. Rozgrzej olej na dużej patelni, dodaj cebule, zeszklij.

  7. Dodaj czosnek. Pomiziaj.

  8. Dodaj passate oraz przyprawy. Niech se to bulgocze.

  9. Wyjmij z piekarnika klopsiki i z nich wyjdzie troszkę sera, nie panikuj, tak będzie.

  10. Delikatnie przełóż klopsiki i przełóż do gotującego się sosu ( przełóż wraz z tym zesrem który wyszedł z nich i leży na blaszce).

  11. Gotuj całość na małym ogniu przez około 20 minut. UWAGA WAŻNE! Nie przewracaj klopsików, bo się mogą rozbabrać i po imprezie.

  12. Podawaj z jakimś makaron czy czymś co lubisz!

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

5 thoughts on “KLOPSIKI WOŁOWE Z PARMEZANEM. Niebo w gymbie !

  1. Na niedzielny obiad były klopsiki z ryżem, pięknie komponują się posypane świeżą natką pietruszki. Nie miałam za wiele parmezanu, pomeszałam z goudą, pykło.
    Niewiele roboty, pychotka, wpisuję do mojego przepiśnika.

  2. Dzisiaj na obiad były klopsiki z ryżem, pięknie komponują się posypane świeżą natką pietruszki. Nie miałam za wiele parmezanu, pomeszałam z goudą, pykło.
    Pychotka, wpisuję do mojego przepiśnika.

  3. Kasiu jesteś very very super osobą często korzystam z twoich przepisów , dzisiaj właśnie robię klopsiki 🤗🤗🤗🥰🥰🥰

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy