Faszerowana dynia Hokkaido
Szanowni Państwo, zachęcam do przygotowania swojego przewodu pokarmowego aby zjeść to danie. Troszkę się orobisz ale ciul tam, raz się żyje! W smaku smaczne, w propozycji podania bardzo kreatywne. Jak masz dużo gęb do nakarmienia to się nie najecie taką jedną dynią, trza zrobić więcej.
Smacznego!
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- 1 średnia dynia Hokkaido
- 4 mniejsze pieczarki
- 1 średnia biała cebula
- 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej PRZED ugotowaniem (u nas bez zmian- szklanka 250ml)
- 1 wybełtane jajko
- starty żółty ser
- natka pietruszki
- jakieś oleje lub oliwa
- sól i pieprz
Co będziesz robić:
-
Nastaw piekarnik na 200stC, góra-dół.
-
Dynie przekrój na pół, wydrąż z niej bebechy.
-
Od strony ukrojonej wyłóż dynie na blaszce do pieczenia. Możesz wyłożyć od strony nie ukrojonej, ale lepiej jest dać od ukrojonej. Żeśmy się dogadały.
-
Piecz dynie 15minet w 200stC.
-
W tym czasie ugotuj kaszę jęczmienną według tego co tam gada producent na opakowaniu.
-
Pociachaj cebule, pociachaj pieczarki. I to wszystko podsmaż. Dodaj do nich ugotowaną kasze jęczmienną i przecier pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem. Wybełtaj. Odłóż wybełtanke do ostygnięcia. Jak już ostygnie to dodaj do niej jajko i wybełtaj.
-
Wyciągnij dynie, delikatnie ostudź ją.
-
Dynie nadziej wybełtanką z kaszy.
-
Posyp startym żółtym zesrem.
-
Piecz w 190-200stC, przez 25-30minet.
-
Gotowe dynie odstaw na moment do ostygnięcia.
-
Ostrym nożem ciachaj dynie zdecydowanym ruchem.
-
Podsyp obficie natką pietruszki. Smacznego!
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.