Faszerowana dynia Hokkaido - Kuchnia KBW

Faszerowana dynia Hokkaido

Szanowni Państwo, zachęcam do przygotowania swojego przewodu pokarmowego aby zjeść to danie. Troszkę się orobisz ale ciul tam, raz się żyje! W smaku smaczne, w propozycji podania bardzo kreatywne. Jak masz dużo gęb do nakarmienia to się nie najecie taką jedną dynią, trza zrobić więcej.

Smacznego!

Składniki:

  • 1 średnia dynia Hokkaido
  • 4 mniejsze pieczarki
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej PRZED ugotowaniem (u nas bez zmian- szklanka 250ml)
  • 1 wybełtane jajko
  • starty żółty ser
  • natka pietruszki
  • jakieś oleje lub oliwa
  • sól i pieprz

Co będziesz robić:

  1. Nastaw piekarnik na 200stC, góra-dół.

  2. Dynie przekrój na pół, wydrąż z niej bebechy.

  3. Od strony ukrojonej wyłóż dynie na blaszce do pieczenia. Możesz wyłożyć od strony nie ukrojonej, ale lepiej jest dać od ukrojonej. Żeśmy się dogadały.

  4. Piecz dynie 15minet w 200stC.

  5. W tym czasie ugotuj kaszę jęczmienną według tego co tam gada producent na opakowaniu.

  6. Pociachaj cebule, pociachaj pieczarki. I to wszystko podsmaż. Dodaj do nich ugotowaną kasze jęczmienną i przecier pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem. Wybełtaj. Odłóż wybełtanke do ostygnięcia. Jak już ostygnie to dodaj do niej jajko i wybełtaj.

  7. Wyciągnij dynie, delikatnie ostudź ją.

  8. Dynie nadziej wybełtanką z kaszy.

  9. Posyp startym żółtym zesrem.

  10. Piecz w 190-200stC, przez 25-30minet.

  11. Gotowe dynie odstaw na moment do ostygnięcia.

  12. Ostrym nożem ciachaj dynie zdecydowanym ruchem.

  13. Podsyp obficie natką pietruszki. Smacznego!

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy