DOMOWY SOS MARINARA - Kuchnia KBW

DOMOWY SOS MARINARA

Sosik w pytkę! Nada się do wszelakiego rodzaju makaronów, zapiekanek, kasz, pizzy i innych srolololo. Zrobisz go raz i masz do dwóch lub trzech różnych obiadów (postoi w lodówce kilka dni). Do marinary najlepiej użyć świeżych letnich pomidorów, natomiast poza sezonem bardzo polecam passaty ( osobiście bardzo lubię firmę mutti).

Cebulę pokrój w małą kosteczkę, zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojone ząbki czosnku. Chwilę podsmaż. Następnie wlej passatę (lub pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę). Wsyp łyżeczkę bazylii, łyżeczkę oregano, posól, popieprz. Mieszaj od czasu do czasu, redukując sos z nadmiaru wody.

I gotowe!

Składniki:

  • szklana butelka passaty pomidorowej lub 1 kg pomidorów
  • 2 duże białe cebule
  • kilka ząbków czosnku (opcjonalnie)
  • przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól
  • oliwa
  • cukier (użyj w przypadku kwaśnych pomidorów)

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

Sprawdź inne przepisy