Domowy makaron. Sie orobisz ale zjesz ze smakiem i heja! - Kuchnia KBW

Domowy makaron. Sie orobisz ale zjesz ze smakiem i heja!

Prońcie Państwa! Proszę sobie wyobrazić, że w nocy budzi Was pani Magda Gessler i kuźwa każe Wam wymienić produkty na domowy makaron.

I co robisz? Dajesz radę, czy wywalasz Magdę za drzwi??

Domowy makaron to jest prościzna, tylko trzeba cierpliwości i troszkę siły w łapach. Oczywiście póki mnie żyćko nie przyciśnie to nadal będę kupowała makaron, ale myślę, że warto przynajmniej wiedzieć z czego on jest skonstruowany … a nóż pani Magdzie się zechce do nas przyjść w nocy 😀

Mój domowy makaron robię tylko z dwóch składników: mąki oraz jajek od Halinek. Niektórzy dodają jeszcze olej oraz sól. Pamiętaj jednak, że sól absorbuje wilgoć, więc chcąc taki domowy makaron sobie wysuszyć i wsadzić do szafki to miej to na uwadze, że jest większe prawdopodobieństwo zwilgotnienia makaronu zawierającego sól niż tego, który nie zawiera. Wilgoć = za chwilę będzie pleśń.

Domowy makaron możesz sobie ugotować zaraz po zrobieniu. Taki świeży będzie się gotował od kilkudziesięciu sekund do 1 minuty. Możesz też sobie go rozłożyć na prześcieradle babci i wysuszyć do czasu aż będzie suchy #lodżikal

I teraz bardzo ważna kweszczyn. Ile kosztuje domowy makaron? [cena wyliczona z podanych proporcji użytych w przepisie]

Mąka: 48gr

Jaja: 4,20zł [1,40zł za sztukę]

Łącznie: całe 4 polskie złote i 68 groszy za 400g domowego makaronu

 

 

Składniki:

  • 160g mąki pszennej (czyli 1 szklanka o pojemności 250ml)
  • 3 jajka od szczęśliwej Halinki ( średniej wielkości)

Co będziesz robić:

  1. Mąkę przesiej przez sito, wyjmij robaki.

  2. Wsyp ją do miski i zrób w środku dziurkę.

  3. Do dziurki wrzuć 1 całe jajko i 2 ZÓŁTKA.

  4. Widelcem rozbełtaj jajka, później delikatnie nasypuj na nie mąkę i łącz składniki.

  5. Jak już się mniej więcej połączą to rękami lub jakimś ustrojstwem wyrób ciasto (wyrabiaj przez dłuższą chwilę, aż składniki ładnie się połączą a ciasto będzie przypominać ciasto a nie glinianą breję).

  6. Gotowe ciasto włóż do worka i schłodź w lodówce tak przez 30 minut.

  7. Tu zaczyna się koszmar. Trzeba ciasto wywałkować BARDZO CIENIUTKO. Jeśli posiadasz maszynkę do robienia makaronu i przy okazji ta maszynka wywałkuje partie ciasta no to korzystaj i nie pytaj o nic.

  8. Wywałkowane cieniutko ciasto podziel złóż tak na trzy części, tak w kopertę czy coś i ciachaj cieniutko makaron.

  9. Posoloną wodę zagotuj i tak przez około 1 minutę gotuj makaron.

  10. Jak Ci się chce to go zjedz z fajnymi dodatkami.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy