Składniki:
- 1,5 kg pomidorów (jak masz w domu dużo ludzi, to zwiększ ilość)
- 1 duża biała cebula
- kilka ząbków czosnku
- suszone oregano
- sól, pieprz
- listki świeżej bazylii
- ser typu parmezan
Pomidory przywędrowały do Europy jakieś kilkaset lat temu i początkowo se myśleli, że to są owoce ozdobne. Nie wiem… trzymali je na balkonach czy w ogrodzie i się na nie patrzyli? Później dopiero ktoś się zczaił, że można je zjeść. I tak powstała ta zupa.
Jak bym miała komuś doradzić coś najbardziej wartościowego w sierpniu, to bym doradziła jedzenie pomidorów. Potas. Witaminy. Likopen- lepiej wchłanialny po poddaniu obróbce termicznej. I inne pierdolety.
Naładuj się tymi pomidorami, aż będziesz pomarańczowa do grudnia.
I koniecznie spróbuj tej zupy krem. Jest pyszka!
Nastaw piekarnik na 200stC, góra-dół.
Blachę do piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, po to żeby się nie obabrała fest przy pieczeniu.
Pomidory umyj i te łodygi, twarde końcówki wydrzyj z nich.
Pokrój pomidory na mniejsze kawałki, a jeśli te pomidory są małe to przekrój je na pół i nie wydziwiaj.
Blachę do pieczenia ubabraj w oliwie albo w oleju. Wyłóż na nią pociachane pomidory.
Na te pomidory daj pokrojoną w talarki cebule oraz porozrzucaj ząbki czosnku.
Posyp to solą, popieprz (te pomidory) i obsyp oregano i jeszcze na górę walnij troche oliwy
Wszystko piecz, aż się tak porządnie upiecze (nie zjara na wiór!), zajmie to około 20-30 minut
Upieczone wszystko wyjmij z piekarnika. I teraz, jak się brzydzisz skórki z pomidorów to ona z łatwością będzie schodzić. Ja tam się tak bardzo nie brzydzę.
Dodaj świeżą bazylię i wszystko porządnie fest zblenduj. W razie czego dopraw se jak tam lubicie.
Posyp parmezanem.
I tyle! I co orobiłaś się fest?
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Dzis na obiad pomidorki juz w piekarniku 😛 Pozdrawiam Kaska
Ja myślę żeby upiec jeszcze z cukinią i będzie pyszna pasta do makaronu na zimę 😁
Ja tak robię… i jeszcze paprykę dodaję i jest super 🙂 Blenduję, pasteryzuję i cała zimę jemy 😛
Właśnie się robi
Pyszna. Juz zrobiona i zjedzona 😉
Jestes wielka!
Jestes wspaniala!