Turbo pyszna i szybka zupa krem z pieczonych pomidorów - Kuchnia KBW

Turbo pyszna i szybka zupa krem z pieczonych pomidorów

Pomidory przywędrowały do Europy jakieś kilkaset lat temu i początkowo se myśleli, że to są owoce ozdobne. Nie wiem… trzymali je na balkonach czy w ogrodzie i się na nie patrzyli? Później dopiero ktoś się zczaił, że można je zjeść. I tak powstała ta zupa.

Jak bym miała komuś doradzić coś najbardziej wartościowego w sierpniu, to bym doradziła jedzenie pomidorów. Potas. Witaminy.  Likopen- lepiej wchłanialny po poddaniu obróbce termicznej. I inne pierdolety.

Naładuj się tymi pomidorami, aż będziesz pomarańczowa do grudnia.

I koniecznie spróbuj tej zupy krem. Jest pyszka!

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów (jak masz w domu dużo ludzi, to zwiększ ilość)
  • 1 duża biała cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • suszone oregano
  • sól, pieprz
  • listki świeżej bazylii
  • ser typu parmezan

Co będziesz robić:

  1. Nastaw piekarnik na 200stC, góra-dół.

  2. Blachę do piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, po to żeby się nie obabrała fest przy pieczeniu.

  3. Pomidory umyj i te łodygi, twarde końcówki wydrzyj z nich.

  4. Pokrój pomidory na mniejsze kawałki, a jeśli te pomidory są małe to przekrój je na pół i nie wydziwiaj.

  5. Blachę do pieczenia ubabraj w oliwie albo w oleju. Wyłóż na nią pociachane pomidory.

  6. Na te pomidory daj pokrojoną w talarki cebule oraz porozrzucaj ząbki czosnku.

  7. Posyp to solą, popieprz (te pomidory) i obsyp oregano i jeszcze na górę walnij troche oliwy

  8. Wszystko piecz, aż się tak porządnie upiecze (nie zjara na wiór!), zajmie to około 20-30 minut

  9. Upieczone wszystko wyjmij z piekarnika. I teraz, jak się brzydzisz skórki z pomidorów to ona z łatwością będzie schodzić. Ja tam się tak bardzo nie brzydzę.

  10. Dodaj świeżą bazylię i wszystko porządnie fest zblenduj. W razie czego dopraw se jak tam lubicie.

     

  11. Posyp parmezanem.

  12. I tyle! I co orobiłaś się fest?

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

7 thoughts on “Turbo pyszna i szybka zupa krem z pieczonych pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy