Moje trzy ulubione HIT sałatki - Kuchnia KBW

Moje trzy ulubione HIT sałatki

Cześć! Cześć! Cześć!

Przekazuję na Twoje gałki oczne inspiracje sałatkowe. To są moje hity, takie ulubione z ulubionych. Nikt nigdy się po nich nie powymiotował.

Chciałabym zwrócić jeszcze jedną uważność. Sałatka będzie dobra, jeśli użyjemy dobrych składników. Jeżeli chcemy se przechytrzyć na złotówkach i kupić jakeś sałatę, co zaczyna pleśnieć, no to nie dziwota, że będzie nie dobra.

No to tyle.

Zapraszam do stołu.

 

P.S  Do sałatki z boczkiem użyłam słynnego sosu, przepis na niego kliknij –> ŁO TU 

Składniki:

  • SAŁATKA Z BOCZKIEM: rukola, parzony boczek w plastrach, jajka, pomidorki, cebulka czerwona, słynny sos
  • SAŁATKA Z KURCZAKIEM: piersi z kurczaka, pekińska, kukurydza, groszek, cebulka biała, pomidorki, ogórki kiszone, majonez, keczup, przyprawa do kurczaka lub curry
  • SAŁATKA SUSHI SRUSHI: sushi nori, wędzony łosoś w plastrach, ogórek gruntowy, awokado, młody imbir różowy, wasabi, majonez, ryż do sushi.

Co będziesz robić:

  1. SAŁATKA Z BOCZKIEM.

    Przygotuj sobie sos, przepis na niego masz ŁO TU .Jajka ugotuj na twardo. Boczek połóż na suchej gorącej patelni i go se podsmaż. Cebulkę pokrój cienko w krążki. Pomidorki przekrój na pół. Rukole umyj Halina.

    Wszystko wyłóż na talerz i polej sosem. I heja.

  2. SAŁATKA Z KURCZAKIEM.

    Piersi pokrój w kostkę (nie swoje!), obtocz je w ulubionej przyprawie. Usmaż je lub upiecz w piekarniku z dodatkiem oleju. Pekińską pokrój w cienkie paseczki. Groszek mrożony zblanszuj w osolonej wodzie. Cebule pokrój w piórka. Kukurydze przecedź. Pomidorki pokrój na pół. Ogórki kiszone pokrój. Zrób sos: majonez wybełtaj z keczupem (wiem, brzmi tradżikal, ale jest przepyszny w tej sałatce).  Wszystkie składniki przekładaj warstwowo wraz z sosem. Pycha!

    Jak się znudzi można ją zawiną w tortilli.

  3. SAŁATKA SUSHI SRUSZI.

    Nori pokrój w paski. Ogórek przekrój na pół i pociachaj. Łososia pokrój na mniejsze kawałki. Awokado pokrój w paski. Imbir wyciągnij ze słoika. Ryż ugotuj według tego jak gada producent. 3 łyżki majonezu wymieszaj z łyżeczką wasabi (dozuj smak, żeby za ostro nie było).

    Jak już ugotujesz ryż dodaj do niego taką mieszankę: łyżeczka octu jabłkowego+ łyżeczka sosu sojowego + trochę cukru. I to wybełtać, wlać do ryżu i znów wybełtać.

    Na spód salaterki daj nori, później ryż, później wysmaruj zrobionym sosem, później imbir, łosoś, ogórek. Później znów nori i znowu ryż. Na to wysmaruj tym sosem i wyłóż na wierzch awokado i łosoś. Możesz posypać sezamem.

    P.S: ryż ygotuj na moment przed robieniem sałatki, jak będzie on stał w garnku kilka godzin to będzie Ci ciężko go wyłożyć do salaterki, bo zrobi się z niego taki glut.

Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź inne przepisy