KOTLECIKI Z CUKINII (nie byle jakie srolololo)
Siemanko! Bez zbędnych pierdoletów mam dla Ciebie pyszne kotleciki z cukinii. Z podanych proporcji wyjdzie jakieś takieś 27 sztuk cudacznych kotlecików. Jak się brzydzisz kaszą jaglaną to możesz ją zastąpić jakąś inną, która ma podobną konsystencję jak ona i podobnie się zachowuje.
Jeżeli Ci się chce to zrób, jeżeli Ci się nie chce to nie zrób #lodżikal. Bajos <3
Śledź nasz kanał:
Para w kuchni Thermomix
Zobacz
Składniki:
- 250g cukinii (może być młoda, może być kabaczek. Może być żółta, może być zielona, byleby nie była spleśniała). Jest to waga cukinii już przygotowanej do starcia na tarce. Cukinię pozostaw ze skórką, wydrąż jedynie ewentualne pestki.
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku (jak się brzydzisz, to nie dawaj)
- 1 mała marchewka
- bułka tarta (jeśli nie możesz bułki, zmiel płatki owsiane i użyj zamiast niej)
- pół szklanki kaszy jaglanej(moja szklanka jest o poj.250ml i jest przezroczysta)
- 1 jajko
- garść natki pietruszki oraz koperku (posiekane)
- sól, oliwa
- nieco ponad 1 szklanka wody
- I chyba tyle. I teraz lecisz z tymi kotletami
Co będziesz robić:
-
Cukinię wraz ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw na 15 minut, aby puściła (nie się) tylko soki.
-
Kaszę jaglaną ugotuj według tego, co tam producent nabazgrał na opakowaniu. Aby kasza jaglana straciła swoją goryczkę weź ją zalej wrzątkiem i przecedź przez sito ALBO wrzuć ją na rozgrzaną, suchą patelnię i praż ją przez chwile.
-
Cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek też. Zeszklij to na patelni.
-
Marchew pokrój w słupki i zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj do cebuli i podsmaż.
-
Ugotowaną kasze jaglaną dodaj do warzyw z patelni i wszystko posól i wybełtaj. Ostudź
-
Do kaszy z warzywami dodaj odciśniętą z nadmiaru wody cukinię. Całość wybełtaj, dopraw solą.
-
Następnie dodaj do tego jajko. Ponownie wybełtaj.
-
Dodaj około 5-6 łyżek bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych. Uformuj małe kotleciki, obtocz w bułce tartej/ płatkach.
-
Kotleciki usmaż albo wyłóż na blaszce, skrop oliwą i piecz w 180stC około 25 minut.
-
Podawaj z jogurtem naturalnym lub jakąś salsą lub sosem pieczarkowym lub innym srolololo.
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.
Mam szklankę 250 ml ale brązowa – może być?
🤪🙃
Lecimy z tymi kotlecikami😎
Nie miałam kaszy jaglanej to dałam kuskus, tez fajnie smakują. Dziękuję za przepis 🙃
Idzie i u nas na obiadek dzisiaj. Nie mogę się doczekać 🤞😀
A można dodać jakieś mięsko?(mam mięsożernego męża). Mnie przepis bardzo się podoba ale pan i władca dostaje po takim wstępie wilczego apetytu i tu ukryty jest problem.
Coś dla mnie ❤🥰 ❤już gotuje kaszę i działam 😘
Uwielbiam Cię mistrzu oglądać. Besos
I już wiemy co będziemy jeść jutro na obiadek z Karolcią
Karolcia bardzo zadowolona 😅
Dziękuję
Kasiu – jesteś szalenie zakręcona wariatką 😄 i KOCHAM CIĘ! 😃❤️💝 Pozdrówka od Joli 😘😘😘.
Super przepis jutro go wypróbuję bo uwielbiam cukinię, pozdrawiam.