Szanowni Państwo! Albo jest dzień dobry , albo robimy wszystko żeby był dzień dobry <3 I nie ma pierdziuchania, że coś jest beznadziejne.
Wstawajta i jedziemy z tym czwartkiem! Wrzucam Wam tego przepisa na pieczone pączki orkiszowe. Mówię Wam, że są przepyszne! A jak Wam gadam to nie ma ch we wsi! Lecimy! Składniki na pączki: 35g świeżych drożdży, 100ml ciepłego mleka, 370g mąki orkiszowej jasnej, 3 łyżki cukru, ½ łyżeczki soli, 3 jajka, 150g miękkiego masła, 20 sztuk papilotek. Składniki na lukier malinowy: 2 łyżki soku z cytryny, 4 maliny mrożone lub świeże, 90g cukru pudru. Sposób wykonania: drożdże rozkrusz, wymieszaj z 1 łyżką cukru oraz 50ml ciepłego mleka, odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Mąkę wymieszaj z solą oraz cukrem, dodaj gotowy rozczyn i wlej resztę mleka. Całość wymieszaj mikserem z końcówką „hak” na bardzo małych obrotach. Po kilku minutach dodaj jaja. Ponownie mieszaj przez 5 minut mikserem na bardzo małych obrotach. Następnie partami dodawaj masło, pamiętając o tym, aby ciągle mieszać ciasto na małych obrotach przez kolejne 10 minut. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie strzel se kawkę. Kiedy ciasto wyrośnie, wyłóż je na stolnicę (nie myl ze stolcem!) i wyrób w dłoniach, aby zniknęły pęcherzyki powietrza. Wywałkuj ciasto na grubość około 1 cm i wykrawaj krążki (jeżeli do wykrawania użyjesz standardowej szklanki, powinno wyjść około 20 sztuk pączków). Z wykrawanego ciasta uformuj pączki i każdą kulkę wyłóż na papilotce. Pozostaw do wyrośnięcia na 30minut. Po tym czasie wysmaruj surowe pączki jajkiem i piecz w 170stC przez około 20 minut. Po upieczeniu odstaw pączki do ostygnięcia, następnie nadziej je ulubionym dżemem. Przygotuj lukier. W małym garnuszku zagrzej sok z cytryny wraz z malinami dodawaj partiami cukier puder, ciągle mieszając. Polukruj pączki. Smacznego! P.S 1bardzo ważne jest, aby ciasto przygotowywać na małych obrotach miksera lub thermomixa. W tym przepisie szybkość nie jest wskazana. Jak się wściekniesz i zaczniesz szybko miksować to się ciasto rozpierdaczy. P.S 2Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową i ty takie samo nastawienie. P.S 3 musisz zrobić lukier! Nie musi być malinowy, może być inny. Ważne żeby był, bo jak go nie zrobisz i nie polukrujesz to nie będą smakować jak pączki, tylko jak nie pączki. Do dzieła Halina! Jedziesz bejbe! Dobrego dnia! Mejdej! KBW
Szanowni Państwo!
Albo jest dzień dobry , albo robimy wszystko żeby był dzień dobry ♥ I nie ma pierdziuchania, że coś jest beznadziejne. Wstawajta i jedziemy z tym czwartkiem!
Wrzucam Wam tego przepisa na pieczone pączki orkiszowe. Mówię Wam, że są przepyszne! A jak Wam gadam to nie ma ch we wsi!
Lecimy!
Składniki na pączki: 35g świeżych drożdży, 100ml ciepłego mleka, 370g mąki orkiszowej jasnej, 3 łyżki cukru, ½ łyżeczki soli, 3 jajka, 150g miękkiego masła, 20 sztuk papilotek.
Składniki na lukier malinowy: 2 łyżki soku z cytryny, 4 maliny mrożone lub świeże, 90g cukru pudru.
Sposób wykonania: drożdże rozkrusz, wymieszaj z 1 łyżką cukru oraz 50ml ciepłego mleka, odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Mąkę wymieszaj z solą oraz cukrem, dodaj gotowy rozczyn i wlej resztę mleka. Całość wymieszaj mikserem z końcówką „hak” na bardzo małych obrotach. Po kilku minutach dodaj jaja. Ponownie mieszaj przez 5 minut mikserem na bardzo małych obrotach. Następnie partami dodawaj masło, pamiętając o tym, aby ciągle mieszać ciasto na małych obrotach przez kolejne 10 minut. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie strzel se kawkę. Kiedy ciasto wyrośnie, wyłóż je na stolnicę (nie myl ze stolcem!) i wyrób w dłoniach, aby zniknęły pęcherzyki powietrza. Wywałkuj ciasto na grubość około 1 cm i wykrawaj krążki (jeżeli do wykrawania użyjesz standardowej szklanki, powinno wyjść około 20 sztuk pączków). Z wykrawanego ciasta uformuj pączki i każdą kulkę wyłóż na papilotce. Pozostaw do wyrośnięcia na 30minut. Po tym czasie wysmaruj surowe pączki jajkiem i piecz w 170stC przez około 20 minut. Po upieczeniu odstaw pączki do ostygnięcia, następnie nadziej je ulubionym dżemem. Przygotuj lukier. W małym garnuszku zagrzej sok z cytryny wraz z malinami dodawaj partiami cukier puder, ciągle mieszając. Polukruj pączki.
Smacznego!
P.S 1bardzo ważne jest, aby ciasto przygotowywać na małych obrotach miksera lub thermomixa. W tym przepisie szybkość nie jest wskazana. Jak się wściekniesz i zaczniesz szybko miksować to się ciasto rozpierdaczy.
P.S 2Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową i ty takie samo nastawienie.
P.S 3 musisz zrobić lukier! Nie musi być malinowy, może być inny. Ważne żeby był, bo jak go nie zrobisz i nie polukrujesz to nie będą smakować jak pączki, tylko jak nie pączki.
Do dzieła Halina! Jedziesz bejbe!
Dobrego dnia!
Mejdej!
KBW
Fajnie, że tutaj jesteś! Proszę się rozgościć very serdecznie. Nazywam się Kasią Bąk-Woźniak i nawet chce mi się gotować, szczególnie lubię naszą Polską rodzimą kuchnie. Szybkie i tanie dania też zrobię. Uprzedzam wszystkich, to jest blog dla ludzi z dystansem i jak ktoś nie rozumuje co tutaj się wydarza to albo tak, albo nie.